Sibon: Međimurski pjenušavi show

U zagrebačkom baru Vivat fina vina upriličen je nesvakidašnji pjenušavi show međimurskog podruma DGA iza kojeg stoje relativno mladi i vrlo ambiciozni Gordan Horvat (ekonomist) i Alen Švenda (pravnik).Poslovni i prijateljski dvojac predstavio je obje svoje vinske etikete – pjenušce Sibon brut i Sibon extra brut – proizvedene klasičnom metodom vrenja u boci, od karakteristične međimurske sorte šipon, poznate i kao pušipel.

Međimurci su u Zagreb dovezli i kompletnu opremu za izradu svojih vrhunskih pjenušaca. Na licu mjesta ih se moglo degoržirati, a potom dopuniti ekspedicijskim likerom, prema željama, volite li više brut ili extra brut. Zatim na bocu pod pritiskom ide čep, ali onaj pluteni, koji se na posebnom ‘strojčeku’ poveže žicom i ukrasi folijom. Na kraju se zalijepe etikete sprijeda i straga te doda još jedna s oznakom ‘made by’ i praznim poljem u koje upišete svoje ime kao dokaz da ste to sve sami napravili, naravno, uz stručni nadzor.

Svoj Sibon extra brut ostavit ću još malo na odležavanju, jer ga je, uz brata bruta, bilo sasvim dovoljno za degustiranje u Vivatu, uz pratnju odabranih međimurskih delicija.

Personalizirani Sibon extra brut

Izrada personaliziranih etiketa posebna je atrakcija pjenušave vinarije DGA u kojoj godišnje proizvedu tek nešto više od 10.000 boca. S plasmanom na tržište nemaju problema (piju se čak i u sjevernoj Italiji, domovini prosecca), a prepoznala ih je i struka. Među brojnim priznanjima ističu ovogodišnje Decanterovo srebro za Sibon brut iz 2015.

Vinogradi i vinarija smješteni su im u Banfima kod Štrigove, a u posao su krenuli hobistički 2011. godine s 1800 boca. Na početku su im pjenušci bili poluslatki, jer je lokalno tržište tako tražilo, ali su se sa širenjem na Zagreb i Dalmaciju, prilagodili suhom trendu.

Za sljedeću godinu, u čast obilježavanja 115. godišnjice osnivanja Međimurske tvornica šampanjca Strahija i kompanjoni (da, baš tako se zvala!), kreirali su poseban pjenušac Animo, kako se zvao i stari prethodnik, i napunili samo 115 boca. Tradicija, iako je na neko vrijeme bila zamrla, ipak postoji, a u Tehničkom muzeju u Zagrebu sačuvani su originalni strojevi iz tog vremena.

Možemo samo nagađati kakav pjenušavi show tek slijedi!

Mustafa Topčagić / Foto: Vivat i FAMA
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,