Siniša Škarica: Tvornica glazbe – priče iz Dubrave (2)

Prvo službeno predstavljanje druge knjige ‘Tvornica glazba – priče iz Dubrave’ Siniše Škarice održano je u vrtu Croatia Recordsa u zagrebačkoj Dubravi. I dok prva knjiga opisuje nastanak jedne od najvećih diskografskih kuća na ovim prostorima, Jugotona, današnjeg Croatia Recordsa, druga knjiga obuhvaća razdoblje od 1970. do 1989. godine.
Knjigu, na čijih je 576 stranica ispisana povijest glazbe i počeci mnogih danas kultnih glazbenika predstavili su: Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa u čijem izdanju je knjiga objavljena, povjesničar Hrvoje Klasić, rock kritičar Aleksandar Dragaš, književnik, novinar i publicist Miljenko Jergović te jedna od junakinja knjige, glazbenica Josipa Lisac. Neno Belan i Jurica Pađen, također protagonisti ove knjige, svoj su doprinos na današnjem predstavljanju dali izvođenjem pjesama ‘Kraj tebe u tami’ grupe Aerodrom te ‘Rock galama’ i ‘Stojin na kantunu’ grupe Đavoli.

Svatko sa svog stajališta, govornici su se složili u jednom – imati ovakvu knjigu sa svim povijesno dokumentiranim činjenicama o nastanku nekih kultnih djela, ali i svemu što se događalo i stvaralo u jednoj diskografskoj kući je od izuzetne važnosti, gotovo ‘obavezna lektira za svakog studenta povijesti’, a kako je naglasio Hrvoje Klasić. ‘Zamišljena trilogija iza koje autorski stoji Siniša Škarica rezime je jednog vremena i to u tvornici koja još uvijek postoji i marljivo puni arhivu glazbenim djelima koja će ostati u nasljeđu novim generacijama’, naglasio je Želimir Babogredac. ‘Siniša je i u ovoj knjizi bio sveobuhvatan što znači da se nije žanrovski opredijelio već je zapisao sve najpopularnije i najkvalitetnije u povijesti glazbe, a način na koji je pisana užitak je čitati i otkrivati neke činjenice koje nismo dosad znali’, rekao je Aleksandar Dragaš.

Pričajući o 70-ima i 80-ima te Sinišinom načinu dokumentiranja glazbe, Miljenko Jergović je apostrofirao – ‘muzika je ono što čovjeka čini čovjekom i što pogrešne ljude dijeli od pravih’.’Za mene je Siniša enciklopedija, stvarno je zapanjujuće kao se prisjeća svih tih imena i kako povezuje priče. Najveća vrijednost ove knjige je njeno svjedočanstvo’, rekla je između ostalog Josipa Lisac, a zatim zapjevala refren pjesme ‘Ljubav ti više nije važna’ grupe Mi u kojoj je svirao Siniša Škarica.

Siniša Škarica zahvalio se svima koji su radili na ovoj knjizi, urednicima Nataliji Cajić i Petru Pečuru, koji je ujedno radio lekturu, te Sanji Bachrach Krištofić i Mariju Krištofiću zaduženima za likovno oblikovanje i ove druge knjige.

Na samom kraju, sasvim spontano, Drago Diklić Fiko je recitirao: ‘Simfonije, pjesme, muzika razna, nekom su melem, nekome kazna, a godine žure k’o rana zora. Teku rijeke u najbliža mora. I bit će pića i najboljih jela, život prolazi, ostaju djela.’

Koliko je Siniša Škarica kao urednik Jugotona i Croatia Recordsa, kao strpljivi kroničar i zapisničar jednog vremena omiljen, pokazali su brojni poznati glazbenici koji su se odazvali pozivu na predstavljanje knjige: Ivica Krajač, Drago Diklić, Zrinko Tutić, Miro Ungar, Husein Hasanefendić Hus, Neno Ninčević, Mladen Bodalec, Jasna Zlokić, Jurica Popović, Marija Vuica, Branko Požgajac, Silvestar Dragoje Šomi i mnogi drugi.

C. R. / Foto: Goran Berović


Tagged: , , , , , ,