Sjećanje na žrtve u cestovnom prometu

Na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu predstavljen je program Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu (WDR).Udruga sigurnost u prometu organizator je za Hrvatsku, uz pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a ovaj događaj održat će s diljem svijeta u nedjelju, 19. studenoga u organizaciji relevantnih nevladinih udruga, državnih organa, agencija, javnih tijela i institucija.

Kao i prethodnih godina, još milijun ljudi je ove godine poginulo na svjetskim cestama, zajedno s više milijuna ozlijeđenih u prometnih nesrećama. Svi će oni biti zapamćeni od njihovih obitelji i prijatelja na ovogodišnjem WDR-u.

U proteklih 11 godina u prometnim nesrećama na hrvatskim cestama nastradalo je više od 200.000 osoba, poginulo 5262 osoba, teško ozlijeđeno 36.000, a lakše ozlijeđeno 160.000 osoba. Obilježavanjem Svjetskog dana sjećanja nastoji se stvoriti globalna kultura pravilne upotrebe ceste i bolja sigurnost u prometu za sve sudionike.

Program obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu, 19. studenog počet će u Zagrebu (12 sati) polaganjem vijenca, minutom šutnje i paljenjem svijeća kod velikog križa na gradskom groblju Mirogoj. U Mariji BistricI (16 sati) bit će održana sveta misa zadušnica za poginule u prometu.

V. T.


Tagged: , , , , , , , , ,