Sklonište: Film o migrantskoj krizi koja trese Europu

Jedan od najhvaljenijih dokumentaraca ove godine, švicarski film ‘Sklonište’ (The Shelter) Fernanda Melgara, imat će premijeru 9. prosinca (20 sati) u zagrebačkome kinu Europa, kao dio programa Human Rights Film Festivala, nakon čega kreće pred gledatelje u distribuciji Restart labela.

Film prikazuje svakodnevnicu prihvatilišta za beskućnike i imigrante u švicarskoj Lausanni, jedno od rijetkih mjesta koje ljudima omogućava krov nad glavom tijekom hladnih zimskih noći. Broj kreveta je, nažalost, ograničen, pa iako se osoblje lavovski trudi pronaći mjesto za sve, to nije uvijek moguće. Svake večeri, pred željeznim vratima dolazi do grčevite borbe u kojoj netko uvijek izgubi. Film Fernanda Melgara bavi se nevidljivim dijelom imigracije, bez uvijanja ili romantiziranja položaja imigranata, ali s dirljivom senzitivnošću.

Ovom projekcijom zatvara se ovogodišnja ‘Dokuvizija’, program simultanih projekcija kreativnih dokumentaraca u Zagrebu, Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Skopju i Ljubljani. Bti će organiziran live streaming razgovora s gostom nakon projekcije u svim partnerskim kinima, a lokalna publika iz svih gradova može se uključiti sa svojim pitanjima. Program organizira Balkan Documentary Distribution Network, čiji je partner Restart produkcija.

Nakon projekcije, na temu emigrantske krize, razgovarat će se s glavnim protagonistom filma Joséom Mirandom, jednim od zaposlenika skloništa u Lausanni; Princom Waleom Soniyikijem, azilantom iz Nigerije koji u Hrvatskoj živi već tri godine te pomaže ostalima koji ovdje žele zatražiti azil, a razgovor će moderirati novinar i fotograf Davor Konjikušić, koji je svojom društveno angažiranom fotoinstalacijom ‘Slijepa pjega’ skrenuo pozornost na prava imigranata u nas. Partner filma je Centar za mirovne studije.

Film ‘Sklonište’ osvojio je posebno priznanje nezavisnog žirija na Filmskom festivalu u Locarnu te Gran Prix de la Ville d’Amiens na 34. Međunarodnom filmskom festivalu u Amiensu, u Francuskoj, kao i nekoliko drugih međunarodnih nagrada.

D. K.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,