Slavoj Žižek: Povratak Filozofskog teatra

Nakon dulje stanke uzrokovane pandemijom, Filozofski teatar vraća se na pozornicu Hrvatskoga narodnog kazalište u Zagrebu, a prvi gost nove sezone 17. siječnja filozofska je super zvijezda Slavoj Žižek.Jedan od najpopularnijih programa HNK-a koji je pokrenut za mandata intendantice Dubravke Vrgoč, a koji uređuje i vodi filozof Srećko Horvat, posljednjih je godina u Zagreb doveo najpoznatije ekonomiste, filozofe, književnike, glumce, glazbene zvijezde i nobelovce. Gosti Filozofskoga teatra bili su Herta Müller, Yanis Varoufakis, M.I.A., Vanessa Redgrave, Ece Temelkuran, Tariq Ali…

Slavoj Žižek je nekoliko puta gostovao u HNK, a zahvaljujući Filozofskom teatru uprizorena je i predstava ‘Antigona’ po njegovu dramskom tekstu u režiji Angele Richter. Za nastupe toga svjetski poznatog filozofa obično bi se u nekoliko dana razgrabile ulaznice, a u kazalištu bi publika koju je činilo 1000 ljudi sjedila i na pozornici.

Žižek, koji je nazivan Elvisom filozofije i najopasnijim filozofom Zapada, objavio je više od 30 knjiga iz područja filozofije i teorije psihoanalize, među kojima su mnoge prevedene i na hrvatski jezik. Tema o kojoj će Srećko Horvat razgovarati s njim aktualna je i intrigantna – ‘Poslije kapitalizma: feudalizam ili komunizam?’.

O novoj sezoni Filozofskog teatra, Srećko Horvat kaže: ‘Cilj nam je novu sezonu Filozofskoga teatra otvoriti s našim starim znancem, i to s temom koja je svima na usnama, ali još nije dovoljno analizirana i kritički promišljena. Naime, činjenica da se trenutni globalni kapitalizam sve više pretvara u neku vrstu novoga feudalizma u kojem nestaje klasično tržište, a moćne big tech korporacije postaju novim feudima dok radnička klasa gubi sva prava stečena stoljećima borbe.’

Osim Slavoja Žižeka, dodaje Horvat, Filozofski teatar će u novoj sezoni ugostiti različit profil gostiju koji još nisi bili ni u HNK-u u Zagrebu, a neki ni u Hrvatskoj. ‘O kojim je imenima riječ, uskoro ćemo objaviti, ali mogu obećati da će ovo biti možda i najuzbudljivija sezona Filozofskog teatra dosad’, obećava Srećko Horvat.

I. G. / Foto: HNK


Tagged: , , , , , , , ,