Slavonske tikvice za japanskog princa i princezu

Japanski veleposlanik Keiji Ide bio je gost u Hrvatskoj kući Materina priča u Zagrebu. Priređena je svečanost predaje darova – zbirke šaranih slavonskih tikvica i sjemena njihovih izvornih sorti, koje narodni umjetnik Vinko Babić iz Gradišta šalje na dar japanskom princu Akishino i princezi Kiko.Tikvice-japanski-veleposlanik-Mina-PetraDobrodošlicu u Hrvatsku kuću, koja čuva i promiče vrijednosti tradicijske kulture i stvaralaštva utemeljenog na baštini, poželjela mu je voditeljica kuće Mina Petra. Profesionalni dio vođenja svečanosti preuzela je Ljiljana Vinković, voditeljica i urednica na HRT-u, u nazočnosti odabranih uzvanika i predstavnika medija.

Povod ovom događanju seže unatrag tri godine, kada su japanski princ i princeza posjetili i razgledali Hrvatsku kuću za vrijeme boravka u Hrvatskoj. Visoki gosti bili su oduševljeni etno zbirkom, prezentacijama i radionicama ručnog tkanja, izrade čipke i pletenja tradicijskih cekera, a princ Akishino – po struci doktor biologije – posebno se zanimao za šarane slavonske tikvice te način njihova uzgoja i ukrašavanja.

Tako je kasnije nastala ideja da se japanskom princu u znak sjećanja i poštovanja pošalje kolekcija šaranih tikvica, koje je posebno za ovu prigodu izradio i darivao mladi narodni umjetnik Vinko Babić iz sela Gradišta pokraj Županje.

‘Bit će nam posebna čast da Vi osobno preuzmete darovane tikvice i sjemenke njihovih izvornih sorti, kako bi ih princ Akishino po želji mogao posaditi u svojem carskom vrtu, obratio se japanskom veleposlaniku uzgajivač i šarač tikvica Vinko Babić.

Osim poznavanja tradicijske umjetnosti šaranja tikvica, Vinko Babić je vrstan glazbenik i voditelj KUD-a Seljačka sloga iz Gradišta, pa je predstavio svoje umijeće svirkom na tamburi ‘samici’ s melodijama svojeg sela i rodne Slavonije.

Svečanosti su nazočili i predstavnici društveno odgovornog projekta Lijepa naša Sava, koji s Hrvatskom kućom surađuju u promicanju kulturne baštine, tradicijskih vrijednosti, turizma i održivog razvoja ruralnih područja uz rijeku Savu od Zagreba do Županje. Zahvalili su domaćinima i umjetniku Vinku Babiću, a posebnu zahvalu izrazili su veleposlaniku Keiji Ideu, koji ovih dana završava svoju misiju u Hrvatskoj: ‘Pamtit ćemo njegovu srdačnost u svim prigodama i predani rad na razvijanju prijateljstva i suradnje između Japana i Hrvatske na područjima humanitarnog rada, gospodarstva i kulture. Želimo mu puno sreće i uspjeha u osobnom životu i daljnjem profesionalnom radu’.

M. P.


Boška Trbojević, Keiji Ide, Mina Petra
Mina Petra: Ekološka posteljina i posoblje
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,