Slikarski susret generacija: Antonija Cesarec i Krešimir Radas

U Europskom domu Zagreb u četvrtak, 8. veljače (19 sati) otvara se izložba pod nazivom ‘Susret generacija: Antonija Cesarec i Krešimir Radas’, u organizaciji HDLU Zagreb i Europskog doma Zagreb.

Krešimir Radas – More kamena (akril na platnu)

U slikarskom susretu Antonije Cesarec i Krešimira Radasa iskustvo se susrelo s mladošću, introspektivno likovno promišljanje s ljubavlju prema baštini, nudeći prvorazredni likovni doživljaj.

Antonija Cesarec iskusna je slikarica, koja je kroz vrijeme izgradila svoj osebujni i prepoznatljivi slikarski izraz, temeljen na ekspresivno-lirskim zapisima svakodnevice, njezinih unutarnjih promišljanja i istraživanja, ali i maštovitih putovanja kroz vrijeme i različite prostore. Radoznalog duha i bistre percepcije, Antonija upija slike i dojmove oko sebe i prevodi ih na svoj specifičan likovni govor, gdje hipnotički plava boja u mnogobrojnim nijansama i vrtložnoj igri gradi pozornicu za njezine likove, dajući im bajkovito ozračje starih priča. Spretnom gestom i s ljubavlju prema eksperimentu, ona savladava različite tehnike i kroz različite materijale oblikuje ustalasali, živi Univerzum, u kojem vibriraju tek ovlaš naznačena lica, svojevrsni ‘energetski portreti’ njezinih znanaca, oko kojih aura boje dočarava njihov emocionalni naboj. Često su to i žene, one mitske i drevne, ali i svakodnevne znanice i prijateljice, interijeri, cvijeće, ptice – motivi i ljudi, koji u filteru njezine imaginacije postaju magično zaigrani u privlačnoj, iskričavoj duhovnoj modrini.

Likovni, pak, zapisi Krešimira Radasa vezani su uz njegov dalmatinski zavičaj, naslijeđe predaka utkano u kamen, izbrazdan teškim radom naroda koji je gradio suhozide – kamene ograde, građene tehnikom ‘u suho’, a koji na njegovim slikama postaju strukture nepravilnih linija, plavetno – sivkaste površine kamena ispranog od kiša, išibanog vjetrovima, dočaravajući nam zidove sa zabačenih oranica i hladnu svježinu malih bunara. To su i svojevrsni apstraktni putopisi kroz baštinu nagriženu od zuba vremena, da nas podsjete na naše korijene, isprepletene u dubinama škrte, žilave i lijepe šibenske pokrajine, gdje su ljudi morali naučiti živjeti s prirodnim datostima, koje su iziskivale ručnu i umnu vještinu. Drugi motiv koji intrigira Krešimira je šibenska katedrala sv. Jakova, oslikana decentnim koloritom, stamena i očuvana kroz brojne povijesne nedaće, kuge, požare i vlast tuđinaca, da bi posvjedočila o težnji naroda za duhovnom nadgradnjom i kristalizacijom njegova iskustva. Te duboke likovne impresije asociraju nas i na ponosni temperament šibenskog čovjeka, koji se isklesao u suživotu prirode i kulture, neraskidivim nitima duha i materije.

(mr. art Krešimira Gojanović)

Antonija Cesarec- Razmišljanje (kombinirana tehnika)

Antonija Cesarec rođena je 1946. godine u Prelogu, u Zagrebu živi od 1947. godine. Likovno obrazovanje stekla je u autorskoj školi ‘AGORA’, gdje završava verificirani program i polaže ‘Majstoricu’ u klasi prof. Ksenije Turčić. Pohađala je privatne ateliere ak. slikara i grafičara, prof. Josipa Martinka i ak. slikara, prof. E. R. Tanaya, gdje se uvodi u likovni jezik i sve tehnike likovnog izražavanja. Izlagala je na dvanaest samostalnih izložbi uz eminentne recenzije i na mnogobrojnim žiriranim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Ilustrirala je zbirke pjesama, te je uvrštena u Likovnu monografiju LUDM-a, Prelog i monografiju Hrvatskog liječničkog katoličkog zbora u Zagrebu. Sudjelovala je na mnogobrojnim međunarodnim i tuzemnim likovnim kolonijama humanitarnog karaktera, te je dobitnica brojnih pohvalnica i priznanja za taj rad. Djela joj se nalaze u mnogim umjetničkim i privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu. Živi i djeluje u Zagrebu.

Krešimir Radas rođen je 1981. godine u Vodicama. Nakon diplome na građevinskom fakultetu u Splitu 2006. godine, seli se u Zagreb, gdje i danas živi i radi. Nakon 10 godina rada u struci, 2017. postaje Sudskim vještakom za graditeljstvo i procjenu nekretnina. Počeo je slikati od ranih školskih dana, koristeći tehnike akvarela, tempere, olovke i ugljena na papiru i kartonskoj ljepenci. Danas se uglavnom koristi tehnikom ulja i akrila na platnu. Svoje slikarske vještine usavršavao je uzimajući privatne sate kod više akademskih slikara. Sudjelovao je na više od trideset skupnih izložbi u domovini i inozemstvu. Ovo je njegova treća samostalna izložba. Također je sudjelovao i na likovnim izložbama i kolonijama humanitarnog karaktera. Član je HDLU Zagreb.

Tagged: , , , , , , , , ,