Slom: Roman koji je proslavila HBO serija

U izdanju Indigo knjige objavljen je roman ‘Slom’, američke spisateljice Jean Hanff Korelitz, koji su autori serije ‘Male laži’ adaptirali u HBO-ovu seriju s Nicole Kidman, Hughom Grantom i Donaldom Sutherlandom u glavnim ulogama.Grace Reinhart Sachs psihoterapeutkinja je koja živi sređenim životom u visokim krugovima New Yorka. Odana je svom mužu, dječjem onkologu, njihovu sinu Henryju i pacijentima za koje se skrbi u vlastitoj ordinaciji. Njezini su dani ispunjeni poznatim ritualima: živi u istom stanu na Manhattanu u kojem je odrasla i svako jutro šalje Henryja u istu elitnu školu koju je i sama pohađala. Bogato terapeutsko iskustvo pokazalo joj je koliko žene zavaravaju same sebe u vezama i brakovima te Grace piše knjigu naslova ‘Trebala si znati’ u kojoj upozorava žene da bolje slušaju svoju intuiciju na početku veze. No, nekoliko tjedana prije izlaska knjige u njezinu se životu otvara ponor: jedna nasilna smrt, muž koji je nestao bez traga i neprekidni lanac zastrašujućih spoznaja. U jeku sve većeg javnog skandala, zgrožena činjenicom da je i sama pala u zamku protiv koje se borila čitav svoj profesionalni život, Grace mora do temelja srušiti svoj dotadašnji svijet i za sebe i svog sina sagraditi novi život.

Autorica u ovom romanu uspijeva spojiti elemente psihološkog trilera, obiteljskog noira i elegantnu prozu. ‘Slom’ je roman istodobno napet i literaran, kompleksna studija karaktera i društva, pametno štivo koje gradi napetost razotkrivajući univerzalni strah o tome koliko poznajemo ljude oko sebe i u kojoj mjeri lažemo sami sebi dok stvaramo svoj krhki svijet, koji se u trenu može raspasti kao kula od karata.

Jean Hanff Korelitz rođena je i odrasla u New Yorku. Obrazovala se na sveučilištima Dartmouth i Clare College u Cambridgeu. Osim ‘Sloma’ (prvotno objavljen pod naslovom You Should Have Known/Trebala si znati), objavila je roman ‘Admission’ (Odbijeno, primljeno), koji je 2013. godine adaptiran u film s Tinom Fey i Paulom Ruddom u glavnim ulogama, Autorica je još četiri romana, jedne knjige za mlade i jedne zbirke poezije. U sklopu svog književnog rada adaptirala je kratku priču ‘The Dead’ (Mrtvi) Jamesa Joycea u interaktivan kazališni komad ‘The Dead1904.’. Korelitz je osnivačica servisa Bookthewriter u sklopu kojeg se održavaju pop-up književne grupe, gdje čitatelji mogu raspravljati o knjigama s njihovim autorima. Za vrijeme pandemije koronavirusa susreti se organiziraju na internetskim platformama. Jean Hanff Korelitz i njezin suprug Paul Maldoon, irski pjesnik i dobitnik Pulitzerove nagrade, imaju dvoje djece i žive u New Yorku.

I. K.


Tagged: , , , , , , , ,