Sonja Zubović: Goli carevi

U ponedjeljak, 19. listopada (19 sati), u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, održat će se promocija nove knjige autorice Sonje Zubović ‘Goli carevi’. Predstavit će je urednica Diana Kučinić, književnik Miroslav Mićanović i autorica, a tekstove iz knjige čitat će dramski umjetnik Robert Kurbaša.
Sonja Zubović - Goli careviDvadeset i četiri priče Sonje Zubović u ovoj zbirci opisuju dvadeset i četiri životna trenutka, sadržajem i likovima posve različita, a opet jednako gola u spoznaji. Bez obzira na to je li riječ o ljubavničkom odnosu, prijateljskom ili naprosto odnosu među ljudima, u svakoj se priči na kraju ogoljuju dvije najveće životne istine: ljubav i radost.

Lako i pitko, bez mudrovanja, Sonja Zubović u svakoj nas priči suočava s prepoznatljivom životnom situacijom, dopuštajući da svaki goli trenutak postane i dio naše najveće spoznaje – samoga sebe. Osim toga knjiga ‘Goli carevi’ je  knjiga priča o životu čiji je temelj  ljubav i  pripadanje. Potreba za ljubavlju i pripadanjem i jest naša esencijalna nit od koje se isplete život, a literatura nam  na svoj iznenađujući način uz čudesne priče, koje nisu uspavanke, pomaže da lakše nešto od toga  shvatimo.

Propitivanja o ljubavi, vezama,  brakovima, prostoru osobne slobode, načinu na koji se znamo ili ne znamo voljeti, suočavanje s lažima ili krucijalnim pitanjima izbora…  Zapravo, sve su to propitivanja o sreći bez plašta i krune. U ovim pričama  suvremeni kontekst prostora i vremena te nezaobilazan humor doista su bliski današnjim ljudima. O svojoj knjizi, autorica Sonja Zubović kaže: ‘Kratka priča mora biti moćna i zato mi je bila izazov. Čitatelji će prosuditi jesam li u tome uspjela, ali sigurna sam da će se uz ovu knjigu i nasmijati, a možda  će im i pomoći  u osobnim situacijama.’

Sonja Zubović rođena je 1962. u Zagrebu. Diplomirala je 1987. na studiju jugoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje i danas živi i radi. Radni vijek provodi u kulturi u radu s djecom i mladima. Piše za djecu i odrasle. Članica je Društva hrvatskih književnika.

P. R.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,