Split: Bavarski princ na 25. obljetnici Kaltenberga

U kraljevskoj obitelji Bavarske više od 750 godina proizvodi se kraljevsko pivo. Od prošle godine ponovno se proizvodi i u Hrvatskoj, u pivovari Kaltenberg Adria na Kukuljanovu. Distribucija dugogodišnjeg istinskog sinonima za pivo u Dalmaciji odsad se nastavlja i u Splitu.‘Tradicija proizvodnje piva u bavarskoj kraljevskoj obitelji traje još od 1260. godine. Možemo se pohvaliti da i u Hrvatskoj imamo dugu tradiciju jer smo prije 25 godina započeli proizvodnju u Splitu. Ulažemo u Hrvatsku, jer vidimo mnogo povezanosti s Bavarskom te smatramo da proizvodnja i distribucija ovog kraljevskog piva imaju svijetlu budućnost. Naš proizvod bio je veoma uspješan u prošlosti i vjerujemo da u Hrvatskoj dobro, kvalitetno pivo postaje iznimno cijenjeno. Naše je stajalište da pivo uvijek mora biti svježe, zbog čega je lokalna proizvodnja nužna za dugoročan uspjeh’, izjavio je princ Luitpold od Bavarske tijekom Kaltenberg kraljevskog druženja u Splitu, koje je moderirala Mirta Šurjak.

Gordan Putanec, generalni direktor Kaltenberga Adria, izrazio je zadovoljstvo nastavkom distribucije piva u gradu u kojem je i započela Kaltenbergova tradicija u Hrvatskoj: ‘Kaltenberg je splitskoj publici dobro poznat brend. Bio je najpopularnije piće na stolovima Splićana, koji su uz to pivo 90-ih godina slavili sportske, glazbene i sve druge važne uspjehe svojih sugrađana. Vrhunska kvaliteta piva sigurno će oduševiti poznavatelje tadašnje pivske scene, ali uvjereni smo da će im se i mlađe generacije pridružiti u opuštanju uz okuse Kaltenberga.’Bavarska kraljevska obitelj imala je velik utjecaj na kulturu piva. Vojvoda Wilhelm IV., član obitelji Wittelsbach, izdao je 1516. godine Bavarski zakon o čistoći piva, koji je zahtijevao da se pivo može proizvoditi samo iz slada, hmelja i vode. U 17. i 18. stoljeću bavarska kraljevska obitelj imala je isključivo pravo proizvoditi Weissbier u Bavarskoj, a tijekom povijesti do danas proizvodi se istim strogim i čistim metodama i vrhunskom kvalitetom.

Pivski sommelier Artem Vynogradov na kraljevskom druženju predstavio je i bavarske kraljevske pivske stilove: Kaltenberg Pils, König Ludwig Weissbier te König Ludwig Dunkel. Upravo je uz pšenično pivo princ Luitpold od Bavarske na svečanom bavarskom doručku približio višestoljetnu povijest svoje kraljevske obitelji, u kojoj je važnu ulogu odigrala proizvodnja piva.

C. R.Tagged: , , , , , , ,