Split: Izložba Borisa Ljubičića i Davora Grünwalda

U četvrtak, 3. svibnja (20 sati) u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu otvaraju se dvije izložbe nastale u produkciji Hrvatskog dizajnerskog društva – ‘Jednina množine – Simbol, znak, logo, brend’ dizajnera vizualnih komunikacija Borisa Ljubičića, te ‘Retrorama industrijskog dizajna 1968.–2008.’ industrijskog dizajnera Davora Grünwalda.Predstavljanje ovih izložbi u Splitu zajednički organiziraju Platforma 9,81 i HDD u partnerstvu s Multimedijalnim kulturnim centrom. U sklopu otvorenja održat će se i vodstva s autorima.

Izložba ‘Jednina množine – Simbol, znak, logo, brend’ predstavlja pregled dizajnerskog rada Borisa Ljubičića u području dizajna zaštitnih znakova i logotipa najrazličitijih institucija, tvrtki, manifestacija i proizvoda u vremenskom rasponu od 1970. do danas, uključujući one za 8. Mediteranske igre u Splitu 1979., Svjetsko prvenstvo u atletici u Splitu 1990., brend Yassa, Labud, Muzički bijenale Zagreb, HRT, Zagrebački velesajam, Hrvatsku turističku zajednicu… Na izložbi će biti predstavljeno oko 250 radova, od kojih su 24 rada posebno izdvojena te su prikazani koncepti i priče koje stoje iza njih.

Izložba ‘Retrorama industrijskog dizajna 1968– 2008.’ predstavlja, pak, presjek autorskog djelovanja Davora Grünwalda, industrijskog dizajnera čiji radovi nastali ranih sedamdesetih godina za tvrtke poput Tvornice računskih strojeva, Prvomajske, Jadrana i Tvornice vaga (TTM) imaju značajno mjesto u povijesti hrvatskog industrijskog dizajna.

No, izložba nudi i uvid u više od trideset godina njegove daljnje dizajnerske karijere u Kanadi, kao i aktivnosti u sklopu strukovnih organizacija. Kustos izložbe Borisa Ljubičića je Marko Golub, a autori izložbe Davora Grünwalda su Marko Golub i Koraljka Vlajo.

Obje izložbe dio su programske linije HDD galerije ‘Dizajniranje povijesti – Historizacija dizajna’.

H. D.


Tagged: , , , , , ,