Split: Simple Minds jači od kiše!

Grad pod Marjanom pokazao je da ima pravu rokersku dušu! Unatoč lošem vremenu i kiši, brojni su građani Splita i turisti strpljivo čekali na izlazak svojih idola. Članovima jedne od najslavnijih i najdugovječnijih svjetskih rock grupa Simple Mindsima, poručili su da ih ni kiša ni grmljavina ne može spriječiti u jedinstvenom glazbenom užitku koji su danima iščekivali.A da je vrijedilo čekati potvrdit će svi oni koji su se okupili na Žnjanu, na pravom rock spektaklu, koji se održao ususret višestoljetnom blagdanu svetog Duje i koji je označio početak jednog novog života Žnjana, prostora koji će postati novi simbol i prepoznatljiva razglednica Splita u svijetu.

Vrhunski zvuk i rasvjeta, pozornica koja je bila smještena tik uz more te očaravajuća glazba uz koju su mnogi odrastali, predstavili su jednu novu priču na Žnjanu te su početak i najava brojnih svjetskih koncertnih događanja na ovom prostoru koje Splićani itekako zaslužuju. Zbog nevremena koje je bilo najjače oko 21 sat te sigurnosnih uvjeta, organizatori su morali otkazati nastup domaće grupe Buđenje, a nakon objave da koncert škotskih zvijezda neće biti odgođen, rijeke ljudi počele su se vraćati prema Žnjanu.

Jim Kerr i njegov šesteročlani bend koncert su otvorili pjesmom ‘The Signal and the Noice’, koja se nalazi na najnovijem albumu ‘Walk Between Worlds’. Upravo je to naziv i njihove svjetske turneje te ljetnog dijela koji je započeo baš u Splitu. Potom je uslijedila pjesma ‘Big Music’ s istoimenog albuma iz 2014. godine, a pravo oduševljenje izazvali su prvi taktovi legendarnog hita iz 1985. Hypnotised. ‘Here comes summer, here comes rain’ riječi su pjesme s najnovijeg albuma prije koje je Kerr pozdravio brojne Splićane te im zahvalio što su unatoč kiši odlučili doći na koncert: ‘Nisam mogao otići, a da ne nastupim ovdje u Splitu! Došli smo svirati i hoćemo! Mi iz Glasgowa jako dobro znamo što je to kiša i hvala svima što ste ostali ovdje’, izjavio je frontmen Simple Mindsa nakon čega su uslijedili i brojni drugi hitovi. Pjesma ‘Alive and Kicking’ izazvala je pravi delirij, a s njom je i završena ova uzbudljiva glazbena noć.

Škoti su u Splitu boravili od četvrtka, a za to su vrijeme imali priliku kratko posjetiti grad i uživati u brojnim domaćim gastro specijalitetima. Kako je ovo bila prva stanica njihove ljetne turneje, odradili su i posljednje probe uoči koncerta. Susreli su se i s Androm Krstulovićem Oparom, gradonačelnikom Splita, a na prijamu su im uručeni i službeni dresovi Hajduka s njihovim imenima.

Koncert pod nazivom ‘Žnjan za sve’ imao je i posebnu humanitarnu notu. Proteklih je dana Gradsko društvo Crvenog križa Split prodavalo posebne narukvice, a prikupljana su sredstva kojim bi se opremio i uredio prostor za pružanje dentalnih usluga osobama s posebnim zdravstvenim potrebama, među kojima je najviše djece. Svi građani koji i dalje žele pomoći, mogu to učiniti donacijama putem računa Splitske banke na broj: HR12 2330 0031 5330 3007 0.

I. Č. / Foto: Bruno Dubravec


Tagged: , , , , , , ,