Splitske 70-e: Feđa Klarić u Galeriji Lang

Crno-bijele fotografije Feđe Klarića u okviru izložbe ‘Splitske 70-e’ podsjećaju na jedno od najvažnijih desetljeća u razvoju Splita, kada je Split u punom smislu riječi postao grad, s razvijenom industrijom, kulturnom i glazbenom scenom.Bilo je to desetljeće Jugoplastike, Hajduka i Mediteranskih igara. U to doba turističke gužve izmjenjuju s egzodusom gastarbajtera, a ispod tanke pozlate socijalističkog glamura nazire se nizak standard običnog puka. Tako je Branko Franceschi, ravnatelj splitske Galerije umjetnina i kustos izložbe, predstavio izložbu Feđe Klarića, koja je u nedjelju otvorena u samoborskoj Fotogaleriji Lang.
Feđa Klarić, koji je na otvaranje izložbe pojavio u majici Jugoplastika Split, podsjetio je na gospodarski, kulturni i sportski procvat Splita u sedamdesetim godinama te zahvalio Želimiru Koščeviću, programskom savjetniku fotogalerije Lang, na pozivu u renomiranu galeriju, jednu od rijetkih specijaliziranih za fotografiju, medij koji je najsnažnije djelovao na suvremenu likovnu umjetnost.

U Samobor je stigao deseti dio integralne izložbe ‘Splitske 70-e’, ali i to je bilo dovoljno da u Samobor prenese duh Splita otprije pola stoljeća Feđa Klarić fotografira život na poznatim splitskim punktovima poput Rive, Bačvica, Dioklecijanove palače, dječje igre na ulicama, skrovita dvorišta, modu onog vremena, urbane plakate i gradske vedute.

Feđa Klarić dugogodišnji je voditelj je Fotokluba Split, osvjedočeni kroničar Splita, koji je radni vijek proveo kao fotoreporter Slobodne Dalmacije koja mu je 2013. godine dodijelila nagradu za životno djelo Joško Kulušić. Za svoj novinarski rad Feđa Klarić odlikovan je Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića i dobitnik je novinarske nagrade Zlatno pero za 1991. godinu.

Živo zainteresiran za život grada i njegove stanovnike, fotografira u prolazu i bilježi duh vremena, prikazujući život u svoj njegovoj ljepoti i sa svim suprotnostima. Njegove fotografije pričaju dirljive priče o radosti i prolaznosti i uvlače promatrača u trenutak koji su zaustavile.

Izložba je otvorena uz mirise rakije od rogača i mariniranih inćuna, a događaj su uveličali kolege Feđe Klarića, poznati novinari i fotoreporteri te članovi Fotokluba Split.

 

Sanda Pocrnić Mlakar / Foto: Čedomil Gros

Tagged: , , , , , , , , , ,