Spomenik Miss neučinkovitosti pred Ministarstvom pravde

Kao uvertira u sutrašnje finale izbora Miss Hrvatske uvedena je nova kategorija natjecanja – Miss neučinkovitosti. Odbor za izbor Miss tom je prilikom bez imalo dvojbi titulu odlučio dodijeliti Božici Pravde, a u jeku oduševljenja novookrunjenoj misici sinoć je podignut i spomenik ispred Ministarstva pravosuđa u Vukovarskoj 49, piše u šaljivom priopćenju zasad nepoznatog autora kipa.
Miss neučinkovitostiNakon teškog  djetinjstva i odrastanja u pogrešnom uvjerenju kako bi pravda tebala biti nepristrana, neovisna i dostižna, pod svoje su je uzeli HDZ i SDP i izveli na pravi put. Požrtvovni mentori ujedno su bili najveća podrška Božici tijekom natjecanja na kojem su se dugogodišnji trud i odricanje napokon isplatili, nastavlja se u priopćenju.

U prilog uvjerljivoj pobjedi proglašene misice idu i mnogi statistički pokazatelji. Tako joj za rješavanje sporova treba u prosjeku 386 dana, što je svrstava na 6. mjesto odostraga među kolegicama u EU. Vrhunsko 3. mjesto odostraga drži u kategoriji (ne)ovisnosti, a visoko mišljenje njenih sunarodnjaka o njoj potvrđuje i više od 11 tisuća tužbi na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

O njenoj pristupačnosti i otvorenosti govori podatak da je sugrađani zadnjih desetak godina ocjenjuju čistom četvorkom prema Globalnom korupcijskom barometru Transparency Internationala. Razdragana misica na kraju je zahvalila svima, osobito svojim mentorima što su vjerovali u nju i obećala da će nastaviti naporno raditi za pravdu i mir u Hrvatskoj.

Nažalost, slava novoproglašene misice nije dugo trajala. Netko je vrlo brzo uklonio skulpturu sinoć postavljenu u njenu čast ispred Ministarstva pravosuđa. Je li posrijedi tradicionalni hrvatski jal ili možda odluka s vrha, nije poznato. Ovakvo netransparentno uklanjanje bez ikakve najave ostavlja prostor za razne špekulacije. Nekome očito ne odgovara novi uspjeh Božice Pravde.

Sama misica je relativno dobro primila neugodnu vijest zahvaljujući velikoj podršci dugogodišnjih mentora koji je prate u stopu. Međutim, nije bila raspoložena za davanje izjava.

M. T.

Tagged: , , , , , , ,