Sportaši o važnosti obrazovanja u sportskom uspjehu

Brojni maturanti okupili su se na Danu otvorenih vrata Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i pokazali izniman interes za struku koja svakim danom napreduje i postavlja nove znanstvene temelje o pokretu, zdravlju, prevenciji bolesti, tjelesnog i zdravstvenog statusa čovjeka.Obilasku fakulteta i demonstraciji zadataka koji buduće studente očekuju na razredbenom postupku, pridružili su se uspješni sportaši ujedno i studenti fakulteta Valent Sinković, Gordan Giriček i Marijo Možnik. Zlatni hrvatski veslač, košarkaš i gimnastičar iz vlastitog iskustva otkrili su važnost obrazovanja u njihovu putu prema sportskom vrhu.

‘Pohađam SCIT, druga godina, smjer košarka i jako sam zadovoljan fakultetom. Sa zadovoljstvom dolazim i dobivam jako dobro znanje. Definitivno mi pomaže da spojim praktično znanje s teoretskim i puno mi je jasnije zašto se neke stvari na treningu rade’, izjavio je bivši košarkaš Gordan Giriček i poručio: ‘Pozivam sve mlade da se bave sportom što više. Ja se sportom bavim i sada u mirovini. Uz to, ambasador sam NBA košarke u Europi i radim s djecom što me jako veseli. Pratim NBA i danas, a nadam se da će prvak biti Cleveland jer jako poštujem Lebrona!’

Budući magistri kineziologije obrazuju se na temelju znanstvenih pristupa procesu vježbanja i vrednovanju očekivanih kinezioloških učinaka u odgojno-obrazovnom sustavu, u natjecateljskom sportu, u sportskoj rekreaciji, kineziterapiji u svrhu rehabilitacijskih postupaka, kao i provođenja sportskih programa za osobe sa invaliditetom s primarnim ciljem poboljšanja i održavanja zdravlja svih sudionika kinezioloških aktivnosti.

‘Završio sam SCIT, tri godine na smjeru kondicijska priprema sportaša i sad sam upisao još dvije godine smjer veslanje. Na taj način dobit ću punu izobrazbu i jako sam zadovoljan fakultetom jer uspijevam uskladiti sve sportske i fakultetske obveze!’, rekao je Valent Sinković i dodao: ‘Zahvaljujući Kineziološkom fakultetu znam puno više o tome što se događa u tijelu kad treniram, zašto radim neke stvari. Onda i s većim guštom treniram, jer znam što dobivam time!’

Završeni studenti preddiplomskog stručnog studija za izobrazbu trenera stječu kompetencije i vještine za uspješno provođenje stručnih poslova koji se ogledaju u kreiranju planova i programa trenažnih procesa u sportu, sportskoj rekreaciji, kondicijskoj pripremi sportaša i fitnesu kao i upravljanju kadrovskim, financijskim i prostornim resursima važnim za uspješno stručno djelovanje u pojedinim područjima primjene.

Kineziološki fakultet može se pohvaliti obrazovanjem velikog broja stručnjaka koji danas rade u području sporta u Hrvatskoj ali u inozemstvu kao što su Ante Kostelić, Joško Vlašić, Ćiro Blažević, Zlatko Kranjčar, Stojko Vranković, Dubravko Šimenc, Nikola Bralić… Priliku da se pridruže ovom elitnom društvu, budući studenti imat će na razredbenom ispitu koji se održava za integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij kineziologije od 3. do 4. srpnja te za preddiplomski stručni studij za izobrazbu trenera 5. srpnja.

A. N.

Tagged: , , , , , , , , , , ,