Staro gvožđe Bate Kostića iz YU grupe

Miodrag Bata Kostić dio je probrane ekipe koja je 1970-ih godina ušla u gitarističku elitu bivše države, a zbog svog jedinstvenog i inovativnog pristupa pomaknuo je granice kada govorimo o umijeću sviranja gitare.Publici najpoznatiji kao gitarist legendarne beogradske YU grupe, Bata Kostić svojom je kombinacijom etna i blues rocka stvorio gitaristički potpis koji se prepoznaje na prvo slušanje, a koji je mnogim budućim bendovima poslužio kao nepresušan izvor inspiracije.

Nakon dugo godina diskografske stanke, Kostić predstavlja projekt pod nazivom ‘Bata Kostić Company’, a izdanje ‘Staro gvožđe’ (u nas ga je izdala Croatia Records) studijski je album s 11 novih pjesama koje miriše na zlatno doba rock glazbe naših prostora. Sjajnu ekipu glazbenika okupljenih u svrhu snimanja još jednog vrhunskog rock štiva čine Nenad Božić (bas gitara i glavni vokal), Nikola Mirković (gitara i vokal), Isidor Gerić (bubnjevi) i Miodrag Bata Kostić (gitara i vokal). Kao gostujući glazbenici pojavljuju se Aleksandar Saša Lokner (klavijature), Miroslav Cvetković (bas gitara i prateći vokali) te Nina Ćorić (prateći vokali). Sve kompozicije potpisuje Bata Kostić, dok je produkciju albuma radio Miroslav Cvetković.

Godine 1975. Miodrag Bata Kostić s četiri je pjesme sudjelovao na ‘Kongresu rock majstora’, izdanju koje je okupilo ponajbolje gitariste tog vremena uključujući Gorana Bregovića, Vedrana Božića i Josipa Bočeka. Njegov utjecaj na razvoj rock glazbe ovih prostora neupitan je, a sve ljubitelje dobre glazbe zasigurno će razveseliti ‘Staro gvožđe’, izdanje kojim Kostić pokazuje kako se i dalje radi o vrhunskom rock gitaristu.

C. R. / Foto: Borislav Blagoja Pešić (The Worst)


Tagged: , , , , , , ,