Stipan Tadić: The Residency drawings

Stipan Tadić postavit će izložbu ‘The Residency drawings (Abu Dhabi 2013.-2014.)’ u zagrebačkoj Galeriji PM u Domu hrvatskih likovnih umjetnika. Otvorenje je 14. siječnja 2014. godine u 19 sati.
Stipan Tadić-Arabian Christmas
Umjetnik je prije četiri godine započeo je projekt koji se bazira na svakodnevnom crtanju portreta. Portreti nastaju iz specifičnih situacija u kojima se umjetnik našao te je taj pristup, logično, odlučio nastaviti tijekom svojeg boravka na rezidenciji u Parizu. Iz Pariza Tadić se vratio bogatiji za oko 400 crteža koji su nastali za vrijeme trotjednog boravka u ‘Cite de International’.

Pariški crteži na stilski i narativno jednostavan način intimistički opisuju detalje života u Parizu iz perspektive mladog umjetnika na rezidenciji. Fokus crteža je na subjektivnom doživljaju pariške umjetničke scene koju Tadić prikazuje bilježeći obilaženja velikih galerija i muzeja, te komunikacije s umjetnicima iz cijelog svijeta s kojima se umjetnik susreo na rezidenciji. Netom prije otvorenja ove izložbe Stipan Tadić vratio se s jednomjesečnog rezidencijalnog boravka iz Abu Dhabija, kao što možemo zaključiti, s novim iskustvom ali i novim dnevničkim zapisima u formi stripa kojima opisuje iskustvo iz centra Ujedinjenih Emirata na prijelazu iz 2013. u 2014. godinu.

Crteži izloženi na izložbi nastajat će oslikavanjem papirom obloženih zidova koji kronološki, u obliku friza, prate gotovo puni krug Galerije PM. Kroz crteže Stipan Tadić gledatelju prenosi iskustvo umjetnika na rezidencijalnom programu, prednosti i način rada jednog takvog programa te na kraju predstavlja i rezultat postignut u novoj sredini. Pariz je prvi grad koji je Stipan Tadić portretirao putem crteža, te je i sam rekao nakon povratka da kani nastaviti ovaj projekt i na sljedećim rezidencijama.

Cilj projekta je izdavanje knjige umjetnika Paris Christmas Apocaypse (Cite International 2012.) s bilješkama iz Pariza, no na izložbi će se moći vidjeti aktualni crteži koji će zasigurno privući znatiželju. Ipak, ne ide se svaki dan u Abu Dhabi.

Tea Hatadi

HDLU

Tagged: , , , , , , ,