Stomatologija od A do Znam sve!

U Domu zdravlja Zagreb-Zapad doktorica dentalne medicine Nina Cebalo održala je predavanje pod nazivom ‘Stomatologija od A do Znam sve!’.

Cilj predavanja bio je podizanje svijesti o zubima i oralnom zdravlju. Uz pomoć power point prezentacije dr. Nina Cebalo objasnila je anatomsku strukturu i građu zuba, uzročnike i mehanizam nastanka dentalnog plaka i karijesa. Također, bilo je riječi i o tome što je zubni apsces i kako ga liječiti, jesu li srebrne plombe štetne ili je to samo mit, koje su prednosti i nedostatci amalgamskih plombi, koje su prednosti i nedostaci bijelih plombi, koji je postupak izrade bijele plombe, što su to krunice i mostovi te koja im je funkcija.

Doktorica Cebalo govorila je o gubitku kosti uslijed gubitka zubi te o zubnim protezama – čemu služe i kako ih održavati. Nadalje, objasnila je i što je to estetska stomatologija i kako nastaje popularni ‘Hollywood smile’, šteti li izbjeljivanje zubima te može li aktivni ugljen izbijeliti zube. Roditelji su dobili vrlo korisne informacije o tome kada treba dovesti dijete na prvi pregled, kako pristupiti oralnoj higijeni od samog rođenja djeteta, kako pripremiti dijete za odlazak stomatologu na pregled i zahvat, što je to ‘karijes bočice’ i kako ga spriječiti.

Bilo je govora i o tome koja su pića i zašto štetna za zube, treba li fluoridirati zube i koristiti paste za zube s fluorom, kako odabrati pravu četkicu za zube, kako pravilno četkati zube, koji se sve preventivni postupci koriste za zaštitu zuba, koji sve mehanizmi relaksacije djeteta u zubnoj ambulanti postoje te kolika je važnost preventivnih postupaka kao i edukacije roditelja pri zaštiti dječjih zuba.

Ukoliko ste zainteresirani za predavanje na ove i slične teme, možete se javiti dr. Nini Cebalo na e-mail: [email protected] .

Predavanje će se održati kada se oformi nova grupa, a o datumu ćete biti obaviješteni putem e-maila. Također, u tijeku su i upisi za nove pacijente kod dr. Nine Cebalo u Domu zdravlja Zagreb-Zapad.

P. R.


George Mateljan: Najzdravije namirnice svijeta
 
Tagged: , , , , , , , , , , ,