Stubica: 450 godina od Seljačke bune

Spektakularno izdanje manifestacije Seljačke bune – Bitke kod Stubice, slavi 450 godina od najveće borbe za pravicu malog čovjeka.Posebno 15. izdanje okupit će na stotine statista i sudionika, a organizatori opet očekuju rekordne brojke posjetitelja u kraju Matije Gupca..

‘Buna trajeeee…’ ponovo će odzvanjati kao spomen ustanka malog čovjeka u ‘borbi za pravicu’. Povijesna bitka je ‘pokazala šake’ vlasteli 1573. godine, a sada će tisuće posjetitelja imati priliku vidjeti oživljenu Seljačku bunu – Bitku kod Stubice između kmetova, predvođenim Matijom Gupcem, protiv zloglasnog Franje Tahija i njegove vojske. Jedinstvena i narodu posebna bitka, rekonstruirana je od strane Družbe vitezova Zlatnog Kaleža, a zajedno s Turističkom zajednicom Donje Stubice i partnerima, priprema spektakl kakav zaslužuje.

Realan prikaz bitke nad bitkama nakon dvije pandemijske godine vraća se na bojno polje u posebnom i raskošnom izdanju. Nekoliko stotina statista i sudionika, prikazat će publici rekonstrukciju Seljačke bune koja je obilježila hrvatsku prošlost. Zbog toga ni ne čudi da na ovoj manifestaciji bude i 20.000 posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

Posjetitelje očekuje srednjovjekovni sajam, bogata gastro ponuda i glazbeni program. U subotu, 4. veljače, kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici, kreće Puntanje kmetov na čelu s Matijom Gupcem. Bitka kod Stubice održat će se u subotu, 11. veljače (14 sati) kod dvorca Stubički Golubovec.

V. M.


Tagged: , , , , , , , ,