Sudar Percussion: Suradnja s Božom Vrećom i Stefanom Milenkovichem

Udaraljkaši Sudar Percussion uoči velikog koncerta u zagrebačkoj dvorani Lisinski 11. veljače, predstavljaju singl i spot ‘Revolution’. U pjesmi gostuju jedan od najboljih svjetskih violinista Stefan Milenkovich te karizmatični Božo Vrećo, vrsni umjetnik world glazbe.

‘Mi smo uvijek otvoreni za nove suradnje i nove glazbene vidike i pravce. Kvaliteta i radost muziciranja nam je na prvom mjestu, kao i kontakt s publikom. Snimanje ovog spota je za nas jedan novi izlet i suradnja s ljudima koje jako cijenimo i poštujemo kao glazbenike i izvođače’, složili su se članovi Sudar Percussiona.

‘Suradnja sa Sudar Percussion orkestrom i Stefanom Milenkovićem za mene je bila pravo zadovoljstvo, na takvu prekrasnu kompoziciju napisao sam divan tekst u kome se prožima i ljubavna poruka i uopće jedna globalna mantra kako ljubav zapravo mijenja revolucionarno svijet i nas same. Sretan sam zbog uspješne suradnje s dečkima i sa Stefanom Milenkovićem te prijateljstva i suradnje s Branimirom Mihaljevićem, producentom ovog sjajnog projekta, i Sandrom Mihaljević te Igorom Ivanovićem na sjajnom video uratku’, istaknuo je Božo Vrećo.

Suradnju i sam spot komentirao je i Stefan Milenkovich: ‘Našao sam izuzetno privlačnim izazov da se pridružim Sudar Percussion ansamblu i Boži Vreći u neobičnoj i svježoj obradi pjesme Revolution Jean-Michel Jarrea. Fascinantan mi je spoj elektronske muzike, energije i pulsa udaraljki, kao i mističnog etno ukusa violine i osobnost duhovno-emotivne estetike glasa. Kombinacija ovih elemenata daje fenomenalan, višeslojan i jedinstven umjetnički dojam’.Do sada neviđeni spoj elektronike, world glazbe i klasične virtuoznosti daje mashup sa snažnom porukom. Naime, izdavši izvorno tu skladbu prije točno 30 godina, Jarre je skrenuo pažnju na tada aktualna politička zbivanja koja smo i mi snažno osjetili, a danas ona u našem kontekstu govori o jednakosti svih ljudi bez obzira na vjersko, političko ili neko drugo opredjeljenje.

Koncert u Lisinskom svojevrsna je kruna projekta Oxygene započetog 2016. godine, kojim Sudarovci u originalnom zvuku obrađuju glazbu Jean Michel-Jarrea. Naslovna skladba projekta, ‘Oxygene IV’, u izvedbi Sudar Percussiona primila je nevjerojatno pozitivne kritike ne samo od publike već i od samog Jean-Michela Jarrea i njegova diskografa Francis Dreyfus Music, BMG France s kojima Sudarovci ostvaruju međunarodnu suradnju. Obradom dijela opusa velikog pionira elektroničke glazbe, Sudar ruši nove granice i radi veliki iskorak u promociji udaraljki u Hrvatskoj.

Spoj elektroničke glazbe i klasičnih udaraljkaških instrumenata novi je izazov ansambla i korak dalje u otvaranju glazbenih mogućnosti. Uz posebne audio-vizualne efekte, Mješoviti zbor iz Slovenije, trubača Darka Sedaka Benčića i goste iznenađenja, Sudar će dvoranu pretvoriti u multimedijalnu iluziju, a posjetitelje, kako najavljuju, ostaviti bez daha u neponovljivom multimedijalnom spektaklu.

P. M.


Tagged: , , , , , , , ,