Susret Šumskih pjesnika kraj ponora Butori

Sedmi put za redom, i ovog se kolovoza kraj ponora Butori nedaleko istarskog Grožnjana održalo neobično pjesničko druženje: susret Šumskih pjesnika. A taj je susret upravo onakav kakvim ga zamišljate čitajući mu naziv – magičan i sasvim neuobičajen.Tema ove neobične manifestacije na tako skrovitom mjestu veže se uz ideju povratka prirodi i istinskog suživota s njom, kao i održivog korištenja prirodnih resursa i ekološki osviještenog načina života. Pomak iz gradske u ruralnu sredinu, čime nastoji decentralizirati održavanje kulturnih manifestacija, jedna je od njezinih najvećih prednosti i zanimljivost koja je razlikuje od ostalih pjesničkih manifestacija u zemlji i inozemstvu. Kako bi se to naglasilo i kako bi se što manje interveniralo u kulisu koju čini netaknuta priroda, čitanje se odvija bez mikrofona i umjetne rasvjete, a proplanak je prigodno osvijetljen samo krijesom, lučicama i bakljama. Kao i punim Mjesecom, ako im se posreći.

Službeni je organizator Kulturna udruga Fotopoetika, a program se redovito provodi uz podršku Općine Grožnjan. Šumski pjesnici su, ukratko, jednodnevna pjesnička manifestacija koja se svakog prvog petka u kolovozu održava na malenom proplanku iznad ponora Butori. No oni su sve samo ne mali. Pjesnici pršte pozitivnom energijom dok čitaju svoju poeziju kraj krijesa koji jedini osvjetljava lica publike, pozivaju na revoluciju nenasiljem, pozivaju na ravnopravnost i jedinstvo, te vam daju više no jednu priliku da im se i sami pridružite u čitanju.

Posebnost programa, osim zanimljivih pjesnika i pjesnikinja, bila je ta da je bio dodatno proširen i obogaćen popodnevnom radionicom i večernjim glazbenim programom. Poslijepodnevnu radionicu pod nazivom ‘Blackout poetry’ vodila je pjesnikinja Maja Klarić. Jednostavnom tehnikom ‘pronalaženja poezije’ iz postojećih tekstualnih materijala polaznice radionice kreirale su vlastite pjesme kojima su potom dodatno ukrasile prostor.

Službeni program započeo je čim se dovoljno zgusnuo mrak. Ovogodišnji gosti iz Hrvatske bili su Davor Gašpić i Ivan Vuković. Davor Gašpić je potpuno novo ime na književnoj sceni, ali svakako ono na koje vrijedi obratiti pažnju, što je učinila i publika slušajući čitanje u posvemašnjoj tišini. S druge strane, Ivan Vuković je već dugi niz godina aktivan na hrvatskoj hip hop sceni s bendom Sinestet, pa je njegov nastup bio pravi mali slam koncert. Iz Mađarske je već tradicionalno došao pjesnik Tibor Weiner Sennyey koji je susrete šumskih pjesnika proširio i van granica Hrvatske, postavivši pokretnu knjižnicu kakva se nalazi i u Butorima na brdo nedaleko Budimpešte. Nastupila je i Željka Vujaković, slovačko-hrvatska pjesnikinja, te gost iz Italije, Renzo Furlano, i sam organizator mnogih zanimljivih kulturnih manifestacija, među njima i literarnih, u mjestu Cormons nedaleko Udina.

Nakon čitanja, u malenoj pokretnoj knjižnici u obliku drvene kućice trajno postavljenoj u Butorima svi su pjesnici ostavili svoje knjige kako bi se naknadnim posjetiteljima ponora omogućilo da se upoznaju s djelima pjesnika koji su gostovali na manifestaciji. To je mjesto inače posjećeno tijekom cijele godine kao idealno mjesto za piknik. U šumskoj knjižnici danas možete pronaći i višejezičnu zbirku Šumskih pjesnika koja okuplja radove autora koji su sudjelovali u prvih pet godina održavanja susreta, a koja je objavljena prošle godine uz potporu Ministarstva kulture.

U nastavku programa gostovao je upečatljiv etno bend Če bo bo iz Rijeke i Varaždina koji svira vlastite prepjeve tradicionalnih napjeva iz Hrvatske (međimurske, podravske), Makedonije, Srbije, romske tradicionalne napjeve iz Bosne (sevdalinke). Osim djelovanja u bendu, njegovi članovi su angažirani u promidžbi etno glazbe u raznim projektima (etno skupina Veja) te psychodelic i experimental rock (Wuná). Na oduševljenje prisutnih, glazbenici iz Če bo bo do kasno su u noć svirkom pratili druženje pedesetak posjetitelja u Butorima.

Premda se radi o manifestaciji koja se održava jednom godišnje, Šumski su pjesnici najavili novo druženje za jesen kad će posaditi novo stablo duda na lokaciju koju već s pravom mogu nazivati svojom. Naime, prve godine susreta posađeno je stablo duda koje otad simbolično označava mjesto susreta pjesnika i ljubitelja poezije. Zbog nekoliko sušnih ljeta i izoliranosti lokacije, posađeni dud nije preživio te će se ove godine zajednički posaditi novi. Stoga pratite njihovu facebook stranicu Šumski pjesnici / Wood Poets kako biste saznali kad će se održati novo druženje u Butorima ili neka nova kreativna radionica.

Nakon još jednog susreta u Butorima, Šumski pjesnici ponovno su dokazali da svojim neuobičajenim programom i maštovitim odabirom lokacije mogu itekako privući publiku te da iz godine u godinu postaju sve značajnije pjesničko okupljanje, a da pritom nisu izgubili nimalo od svoga prvotnog šarma.

Maja Klarić

Foto: Damir Vujnovac

Tagged: , , , , , , , , ,