Suzana Bosnić Majcenić predstavila roman Tolba

Svoj prvi roman ‘Tolba’ novinarka i spisateljica Suzana Bosnić Majcenić predstavila je u zagrebačkom Vinyl baru.
Suzana Bosnić Majcenić‘Kao maloj djevojčici nitko mi nije čitao priče niti bajke, pa sam uzimala fragmente iz svijeta odraslih i to mi je bilo vrlo zanimljivo slušati, a kasnije i stavljati na papir’, kazala je Suzana Bosnić Majcenić na predstavljanju svog prvog romana ‘Tolba’ koji je započela pisati prije gotovo osam godina, a objavljen je u nakladi Funditus.

Da je riječ o osobnom romanu u kojemu autorica otkriva mračnu stranu odrastanja u maloj sredini jednog južnog dalmatinskog otoka, gdje čak i okrutnosti mogu biti vrlo poticajne i inspirativne za pisanje, naglasila je jedna od predstavljačica romana Ana Živković.

‘Mjesto i likove iz romana Tolba mogao bih usporediti sa svijetom profesora Baltazara, svijetom u kojemu se stvari događaju i problemi se rješavaju na jedan pomaknut način, s vrlo zanimljivom pripovjedačicom koja, kao kroničarka tuđih sudbina, prekraja te sudbine u priče’, kazao je na promociji književnik i moderator Roman Simić Bodrožić.

Ana Živković, Tajana Obradović, Suzana Bosnić Majcenić i Roman Simić BodrožićNakon osam godina rada u novinarstvu i pisanja kratkih priča, od kojih su mnoge objavljene u književnim časopisima Tema i Quorum te u zbirci ‘Krom i Pakao’ (CeKaPe, 2012.), vrlo zapažena je i Suzanina prva samostalna zbirka priča ‘Pod zemljom u velikim cipelama’ (Funditus, 2013.). Roman ‘Tolba’ njezina je druga uspješna suradnja s Tajanom Obradović koja je i urednica knjige koju čitajući, kako kaže, nije mogla ispustiti iz ruku.

Unatoč iskustvu koje je stjecala na radionicama kratke priče i romana u Centru za kreativno pisanje (CeKaPe) u Zagrebu, Suzana Bosnić Majcenić otkriva kako je nesigurnost još uvijek njezin najveći problem, i najveća blokada, a svoje rukopise dugo vremena nije bila spremna izvaditi iz ladice.

‘Postoje stvari o kojima mi je vrlo teško pisati. Trenutke koje proživljavam sama ili netko meni blizak opisujem na taj pomaknut, iščašen način i smještam ih u fantasy svijet jer mi je tako puno lakše prikriti nesigurnost’, kazala je Suzana koja je svoj prvi roman ‘Tolba’ posvetila majci.

Renata Cisar / Foto: Goran Katić


Pročitajte još:

Suzana Bosnić-Tolba
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,