Suzana Matić: Ne naginji se unutra

Spisateljica Suzana Matić predstavit će novu zbirku priča ‘Ne naginji se unutra’ (Hena com, 2017.) u srijedu, 4. listopada od 19 sati u klubu Botaničar u Zagrebu. Uz autoricu, o knjizi će govoriti urednica Marina Vujčić i promotorica Jadranka Pintarić, a odlomke će čitati glumica Jelena Miholjević. 

Priče Suzane Matić nalik su na jedan od onih složenih osjetljivih mehanizama kojima se sa strepnjom i nadom izlažemo kad nešto u nama ne radi kako treba: savršena klopka za valove, titraje, sve nevidljivo od čega smo sastavljeni.

‘Ne naginji se unutra’ – kada bi ova knjiga bila prostor, za mene bi bila čekaonica laboratorija ili bolnice, klizište, mjesto na kojemu nas dostiže poruka koju smo čekali cijeli život; kada bi bila vrijeme, bila bi vrijeme između, kratki spoj nade i straha, neplanirani trenutak malog ili velikog svođenja računa. Tajni život tijela, modrice i lomovi duha, nevidljive niti koje povezuju jezik i put, matematiku i roditeljstvo, ljubav i udarce…
U pričama Suzane Matić sve, ama baš sve, povezano je, a onaj središnji čvor (strahu i naslovu knjige usprkos) valja tražiti unutra, u dubini. A ondje je, ondje najviše, i zadovoljstvo čitanja.’ (Roman Simić)

Suzana Matić rođena je 1970. godine u Mainzu u Njemačkoj. Odrasla je i školovala se u Zagrebu, gdje je završila Arhitektonski fakultet. Godine 2012. u izdanju Algoritma izlazi joj knjiga ‘Samosanacije’, a 2015. kod istog nakladnika objavljuje I drugu knjigu ‘Koliko sam puta okidala s boka’. Godine 2016. u nakladi izdavačke kuće V.B.Z. objavljuje knjigu poezije ‘Drugojačija’. ‘Samosanacije’ su 2015. godine objavljene i u Beogradu, u izdanju izdavačke kuće Factum.

Priče su joj objavljene u Večernjem listu, Zborniku trećeg programa, Književnoj republici, Fantomu slobode te Zborniku gornjogradskog književnog glasnika, a pjesme u časopisima Poezija, Artikulacije i Zarez. Višekratno je čitana u emisijama na Trećem programu Hrvatskog radija. Tekstovi su joj prevedeni na engleski u časopisu Relations i Underpass.

H. C.


María Fasce: Odrastala sam i zaljubljivala se uz pjesme Pabla Nerude

Tagged: , , , , , , , ,