Svečana 50. izvedba Glembajevih

U zagrebačkom klubu Kolding održana je svečana 50. izvedba najpoznatije drame Miroslava Krleže ‘Gospoda Glembajevi’. Ovu zanimljivu adaptaciju u autohtonom okruženju režirao je poznati redatelj, scenograf, pisac i slikar Željko Senečić.
Glembajevi-50. izvedbaProstorije kluba Kolding idealna su scena za predstavu jer se ništa nije trebalo mijenjati, sve izgleda kao autentični salon u kući bogate obitelji Glembaj, gdje se oko biljarskog stola sukobljavaju jedina dva muška pripadnika slavne dinastije. Stolica koju Leone Glembaj koristi u predstavi je originalna stolca ‘US Marshalls’ koja je pripadala glumcu Kirku Douglasu, a režiser Željko Senečić je odlučio stolicu pokloniti ‘Glembajevima’.

‘Sama ideja za ovu predstavu proizašla je iz mojih razgovora s Miroslavom Krležom prije više od trideset godina, kada mi je jednom prilikom rekao da sama srž i osnova Glembajevih leži u svega tri lika i njihovim međusobnim odnosima’, pojasnio je redatelj Željko Senečić svoju odluku da napravi predstavu sa samo tri glavna lika iz drame.

U glavnim ulogama oca i sina Glembaja odlično su se snašli Žarko Savić kao Ignjat i mladi Andrej Dojkić kao Leone dok Barunicu Castelli glumi Vesna Tominac Matačić koja je tom prilikom izjavila:

‘Jako smo zadovoljni. Budući da je to nezavisna produkcija jer smo zaista počeli raditi od nule, kao što je to običaj s nezavisnom produkcijom, mi nemamo nikakvih mogućnosti. Sve je na našoj dobroj volji i na prijateljima koji nam pomažu. Mi smo zahvaljujući tom entuzijazmu, prije svega glumačke ekipe i dobrih prijatelja uspjeli dogurati do 50. izvedbe.’

Ovakvom ‘cabaret’ scenom gdje se publika nalazi niti pola metra od glumaca, predstava daje jedno potpuno novo, interaktivno iskustvo gledateljima koji više nisu tek puki promatrači, nego i indirektni sudionici.

Svi ljubitelji Glembajevih, Miroslava Krleže i intimnijih, kabaretskih izvedbi mogu uživati 5., 7. i 8. listopada s početkom u 20 sati. Ulaznice su dostupne u prodajnom sustavu ulaznice.hr kao i na blagajni prije početka same predstave.

P. R. / Foto: Boris Krstinić


Pročitajte još: 50. izvedba Glembajevih u Koldingu


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,