Svečano otvoren 27. Animafest

Ceremonijom svečanog otvaranja u kinu Europa započeo je 27. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, u sklopu kojeg će se od 5. do 10. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka te na drugim gradskim lokacijama biti prikazano 350 umjetničkih animiranih filmova.
Ovom prigodom dodijeljene su Nagrada za životno djelo Borivoju Dovniković Bordi, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Maureen Furniss, Nagrada za najbolju školu animacije praškoj FAMU te Nagrada za izniman doprinos umjetnosti animiranog filma Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e Jean-Françoisu Laguionieu.

Nagradu za najbolju školu animacije koju dodjeljuje Selekcijska komisija Studentskog natjecanja preuzela je Michaela Pavlátová, pročelnica Odsjeka za animaciju FAMU i članica žirija Velikog natjecanja kratkometražnog filma Animafesta 2017.

‘Osjećam veliki ponos u ime svoje škole jer znam da smo ovu nagradu dobili u velikoj konkurenciji s drugim svjetskim školama. Nadam se da će ova nagrada biti poticaj našim studentima da nastave dalje uspješno raditi’, rekla je češka animatorica, nominirana za Oscara. Retrospektiva filmova FAMU na rasporedu je u petak, 9. lipnja u kinu Tuškanac (15.30 sati).

Velikan Zagrebačke škole crtanog filma Borivoj Dovniković Bordo, nakon Dušana Vukotića tek drugi hrvatski dobitnik ove prestižne nagrade, rekao je: ‘Od svih mojih svjetskih nagrada u zadnjih 50-60 godina tek sam sada primio onu koja mi je najdraža – nagradu našeg festivala, kojega sam i sam bio osnivač. Posebno mi je drago da je primam u ovoj dvorani gdje je 1951. godine bila premijera prvog našeg autorskog dugometražnog animiranog filma Veliki miting na kojemu sam i ja radio.’ U utorak, 6. lipnja (15.30 sati) u kinu Europa prikazuje se retrospektiva Dovnikovićevih radova, uz razgovor s autorom.

A. F.


27. Animafest: Svjetski festival animiranog filma


Slavljenici 26. Animafesta Zagreb


Pobjednici 25. Animafesta Zagreb

Tagged: , , , , , , ,