Svetvinčenat: 18. Festival plesa i neverbalnog kazališta

Novo, 18. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, započelo je uz tri plesne izvedbe. Španjolska umjetnica Laura Aris izvela je solo ‘Open Wound’ (Otvorena rana) na glavnom gradskom trgu, a potom je na sceni u kaštelu Grimani nastupilo 12 plesača austrijske kompanije Hungry Sharks u energičnoj predstavi ‘Hidden in Plain Sight’ (Skriveno svima pred očima).Prva festivalska večer završila je uz duhoviti duet ‘Your Mother at My Door’ (Tvoja majka pred mojim vratima) mađarske grupe Timothy and the Things.

Drugi festivalski dan uključio je izvedbu ‘Alien Express’ slovenskih umjetnika Žigana Krajnčana i Gašpera Kunšeka dio je Aerowaves selekcije prema odabiru glumca i redatelja Edvina Liverića, predstavnika Hrvatske za Aerowaves. Spomenuta izvedba dio je programa Twenty 17, koji uključuje 20 najperspektivnijih nadolazećih koreografa i plesnih skupina u Europi. Alien Express svojevrsno je plesno putovanje kroz preobrazbe. Pretvarajući Davida i Golijata u Kentaura, penjući se na planinu ili pjevajući ljubavnu pjesmu, autori prizivaju na pozornicu snolike slike u ovom razoružavajućem i napetom duetu.

Domaću plesnu scenu, među ostalim projektima, zastupa predstava ‘The Devil’s Garden’ autora i koreografa Davida Hernandeza u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla. Ta izvedba otvara prozor u društvo unutar društva – zajednicu žena izvan svakodnevne stvarnosti. Kao Amerikanac koji koreografira djelo za hrvatske plesačice, Hernandez se postavio kao svjedok, kao netko izvana tko promatra što se događa, želeći da i publika doživi nešto slično onome što je on doživio gledajući jedan svijet izvan svog vlastitog. Taj svijet zaustavljeno je metaforičko područje između granica muške patrijarhalne stvarnosti našeg svijeta, u kojem se različiti ženski životi ispresijecaju i djeluju jedni na druge.

Opširnije na: www.svetvincenat.com

I. S. / Foto: Andi Bančić


Tagged: , , , , , , , , , ,