Svjetlan Junaković: Izložba Breaking News

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) otvorena je izložba skulptura i crteža ‘Breaking news’ međunarodno nagrađivanog ilustratora i akademskog kipara Svjetlana Junakovića.

U nazočnosti brojnih uzvanika izložbu je otvorila Milana Vuković Runjić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu. MUO, koji je gotovo šest mjeseci bio zatvoren za javnost, posjetiteljima daruje besplatan razgled izložbe do zatvaranja 18. listopada.

Izložba je rezultat petogodišnjeg rada ovog recentnog umjetnika, nagrađivanog brojnim domaćim i međunarodnim nagradama za ilustracije, a predstavlja njegove radove nastale kroz razdoblje od 2016. do 2019. godine. Skulptura je umjetnikov izvorni medij stoga ‘Breaking news’ predstavlja nekoliko serija skulptura, od zidnih do monumentalnih slobodnostojećih te statueta. Najveća skulptura na izložbi je visoka 206 cm te ima oko 100 kg. Riječ je o skulpturi naziva ‘Šampion lake kategorije’ u oslikanoj terakoti tetoviranog tijela.

Kustosica izložbe je Jasmina Fućkan, voditeljica Zbirke kiparstva i bjelokosti MUO. Uz izložbu je tiskan istoimeni katalog u sunakladništvu MUO-a i izdavačke kuće Sandorf. Grafički dizajna kataloga i vizualni identitet izložbe potpisuje dizajnerski studio Deseto selo (dizajnerice Bojana Bota, Sanja Dvornik i Ana Ćurković Zelić). Autor fotografija za katalog je Srećko Budek.

Svjetlan Junaković (Zagreb, 1961.) diplomirao je kiparstvo na Accademiji di Belle Arti di Brera u Milanu 1985. godine. Od tada se kontinuirano bavi crtežom, ilustracijom i skulpturom (prvih 25 godina kao samostalni umjetnik, a sada kao redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu). Samostalno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu: Firenca, 2016.; Bologna, 2015.; Mexico City, 2011.; Napulj, 2008.; Bruxelles, 2009.; Genova, 2009.; Lisabon, 2007.; Budimpešta, 2001.; Monza, 1996.; München, 1994. Za izložbu skulptura (Gliptoteka HAZU-a, 2015.) nagrađen je Nagradom Vladimir Nazor Ministarstva kulture RH 2016. godine. Autor je brojnih autorskih knjiga za djecu, koje su izdane u više od 30 zemalja svijeta i koje su nagrađivane desecima međunarodnih nagrada.

Za knjigu ‘Gran libro de los retratos de animales’ (OQO editora, Španjolska) nagrađen je nagradom Bologna Ragazzi Award u Bologni 2008. te za najbolju knjigu u Španjolskoj (2007.) i u Italiji (2008.). Dva puta je, kao hrvatski predstavnik, bio nominiran za Hans Christian Andersen Illustrator Award, najznačajniju nagradu za dječju ilustraciju. Junakovićev animirani film ‘Moj put’, u produkciji Bold studija iz Zagreba, proglašen je najboljim filmom na Hrvatskom festivalu animiranog filma (2010.). ‘Moj put’ sudjelovao je na festivalu u Annecyju te na još stotinjak festivala diljem svijeta. Od 2016. godine ekskluzivno objavljuje knjige za The Magic Elephant Books, izdavača iz Kine.

MUO


Tagged: , , , , , , ,