Svjetski dan Brailleova pisma

Sloganom ‘Čitav svijet je pod prstima’, Hrvatski savez slijepih obilježava Svjetski dan Brailleova pisma, odnosno brajice.S ciljem podizanja i jačanja svijesti javnosti o važnosti pisma za slijepe i slabovidne osobe, Savez slijepih ističe izuzetnu važnost korištenja Brailleova pisma u životu slijepih osoba kao preduvjet za ravnopravno sudjelovanje u obrazovanju, svakodnevnim aktivnostima i uključivanje u život zajednice. Obilježavanjem ovog dana nastoji se pokazati koliko je slijepim osobama važno moći pismeno se izražavati na za njih izumljenom pismu, ali i imati pristup ključnim informacijama na ravnopravnoj osnovi s drugima, sukladno Konvenciji UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Ovogodišnje obilježavanje Brailleovog pisma stavlja naglasak na Nacrt prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi koja je trenutno gorući problem za osobe s invaliditetom. Naime, usvojenjem tog Nacrta položaj osoba s invaliditetom bi se mogao dodatno pogoršati te se od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike traži da se uzmu u obzir prijedlozi stvaranja Nacrta prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi od strane Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Među gorućim pitanjima, smatra se i pitanje ostvarivanja prava na osobnu invalidninu te se predlaže ukidanje cenzusa kao osnove za ostvarivanje prava na osobnu invalidninu.

Tako se od Ministarstva traži da se uvedu promjene u smislu uvođenja inkluzivnog dodatka te zakonskog uređenja usluge asistencije kao najznačajnijih usluga i alata za ostvarivanje neovisnog življenja kao temeljnog ljudskog prava osoba s invaliditetom.

M. P. / Foto: ABC komunikacije


Tagged: , , , , , , ,