Tajkunova kći: Roman o Jeleni koje nema, a svima nedostaje

Jelena Mogulić jedini je potpuno izmišljeni lik u romanu ‘Tajkunova kći’ jer takva tajkunova kći ne postoji, primijetio je Igor Stažić, glavni urednik Starta, na promociji romana ‘Tajkunova kći’ u zagrebačkoj knjižari Hoću knjigu Megastore.Autorica Dragana R. Tafra odgovorila je kako su svi likovi nastali većinom kombiniranjem osobina više stvarnih uloga iz našeg javnog života. Osim Jelene Mogulić, sve druge likove u romanu – kao što su razmetljivi šefovi uprava, korumpirani revizori i menadžeri koji glume da rade kako bi primali plaću – naša javnost dobro poznaje, no socijalno osjetljiva tajkunova kći ne postoji. Kako je rekla autorica, Jelenin lik pokazuje nam kako bi nam svima bilo bolje kad bi takvih tajkunovih kćeri bilo više.

Roman ‘Tajkunova kći’ obračunava se istodobno s nekoliko vladajućih stereotipa – glavna junakinja je promiskuitetna i tvrdoglava, a ne smjerna princeza, strateški razmišlja bolje od muškaraca koji je okružuju i bolje od njih upravlja novcem. U romanu je opisano njezino odrastanje, od pustopašne studentice kojoj su glavna briga vlastiti užici, do žene koja svjesno preuzima važnu ulogu u spašavanju obiteljske tvrtke. Kako je u pogovoru primijetila Hana Konsa, roman ‘Tajkunova kći’ govori o odrastanju svih nas.

Svoj prvi roman Dragana R. Tafra napisala je takvom vještinom kao da joj je peti, primijetila je novinarka i urednica Helena Puljiz, novinska kolumnistica i urednica. Veliko je spisateljsko umijeće prikazati složene financijske puteve na jednostavan način, tako da ih čitatelj s lakoćom može pratiti, objasnila je Helena Puljiz. Novinarstvo je bilo velika spisateljska škola, odgovorila je autorica i prisjetila se kako je, istražujući financijske afere crtala tokove novca, pa je taj ključ iskoristila u romanu.

Glumci Petra Svrtan i Mateo Videk dojmljivo su interpretirali razgovor dvoje ljubavnika u kojem oboje shvate da su zaljubljeni jedno u drugo. Kako su prokomentirali, velika je kvaliteta romana što je glavni lik osebujna i dosjetljiva žena, jer ženskih likova kronično nedostaje na hrvatskoj sceni.

Snažan ženski lik u romanu ‘Tajkunova kći’ je i Jelenina majka Sofija Mogulić, koja na više načina pokreće zaplet, a kako je rekla Dragana R. Tafra, namjera joj je bila opisati snagu žene koji u patrijarhatu drži stupove obitelji i diskretno upravlja njezinom budućnošću.

Promocija romana ‘Tajkunova kći’, koji vrlo slikovito i izravno govori o našoj gospodarskoj stvarnosti, bila je i povod da se prokomentira aktualno stanje u najvećem koncernu u regiji, a zaključak je bio – sve je isto, samo njega nema.

S. P.

Tagged: , , , , , , , ,