Tajne petog staleža: Film o WikiLeaksu

Film ‘Tajne petog staleža’, temeljen na priči o WikiLeaksu i događajima koji su zauvijek promijenili svijet, od 24. listopada prikazivat će se u multipleksima CineStar i odabranim kinima.

Tajne petog staleža-WikiLeaksSvaka generacija ima buntovnika koji promijeni pravila igre moći i postane ikona; za neke on je vizija nade, a za druge opasni državni neprijatelj. Početkom 21. stoljeća ta je osoba postao Julian Assange i njegov WikiLeaks. Neprofitna organizacija pokrenuta je 2006. kako bi omogućila objavu tajnih i potencijalno uznemirujućih informacija anonimnim izvorima uz sigurnost zaštite identiteta zahvaljujući dosezima najmodernije kriptografije. Tako je WikiLeaks razbio kalup informativnog novinarstva, potpuno razoružao postojeće medije i razbjesnio vlastodršce. Zatim je i sam Assange postao priča 2010. kad je WikiLeaks pokrenuo objavu najvećeg broja tajnih dokumenata koju je javnost ikad vidjela, a on se pojavio kao junak, zločinac (?), novinar ili možda samo čovjek…

– ‘Peti stalež’ film je o događajima koji su zauvijek promijenili svijet! Ovo je tema oko koje se dvoje ljudi jedva mogu usuglasiti. Zato smo, uzevši to u obzir, htjeli napraviti dramatičan film koji će dodatno potaknuti raspravu. Nismo ciljali snimiti anti-WikiLeaks film, niti pro-WikiLeaks film, već se dotaknuti nekih nevjerojatnih stvari koje su postigli. Odlučili smo pokazati više gledišta, postaviti mnoga pitanja i ostaviti gledateljima da vuku zaključke – izjavio je redatelj Bill Condon.

Prvi stalež: crkva/vada
Drugi stalež: plemstvo/bogata elita
Treći stalež: građanstvo/radnici
Četvrti stalež: novinari/mediji
Peti stalež: oni kojima je cilj ostale držati pod kontrolom, odnedavno znani kao zviždači, zviždači-čuvari, građani-novinari… i WikiLeaks

Film ‘Tajne petog staleža’ napeti je triler koji prati osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea (Benedict Cumberbatch) koji s kolegom Danielom Domscheit-Bergom (Daniel Brühl) odluči postati zviždač-čuvar privilegiranih i moćnih. Stvaraju online platformu koja omogućuje zviždačima da anonimno otkrivaju tajne podatke i ukažu na mračne tajne vlasti i korporativni kriminal. Uskoro javnost doznaje više no što bi ikad objavile najveće svjetske medijske organizacije, ali kad Assange i Berg dobiju pristup većoj količini tajnih službenih dokumenata no itko dotad u američkoj povijesti, naći će se pred teškim pitanjima: prvo je koja je cijena čuvanja tajni u slobodnom društvu, a drugo je koja je cijena njihovog otkrivanja?

Blitz

Tagged: , , , , , , , , , , , ,