Tamara Obrovac: Promocija albuma u rodnoj Puli

Klub-knjižara Giardini 2 ugostio je Tamaru Obrovac, koja je brojnoj publici predstavila svoj novi album ‘TransAdriaticum’. Album je nedavno objavljen u nakladi Alessa Recordsa na kojem joj se pridružio njezin novi TransAdriatic kvartet kojeg čine bubnjar Krunoslav Levačić te talijanski jazzeri, pijanist Stefano Battaglia i kontrabasist i violončelist Salvatore Maiore.Skupina interpretira izvorne skladbe Tamare Obrovac, pjesme koje su ukorijenjene u njezinoj istarskoj domovini – ljudima, zemlji i legendama – tezajedno donose jedinstveni glazbeni projekt drugačije estetike koji kombinaciju jazza i tradicije pretvara u improviziranu glazbu modernog doba i intimističkog prizvuka.

O njezinu 12. autorskom CD-u, nastalom nakon 22 godine umjetničkog rada, glazbenoj karijeri iznimne umjetnice i projektima, s Tamarom Obrovac razgovarala je Magdalena Vodopija, direktorica sajma Sa(n)jam knjige u Istri. Njihov je razgovor bio isprepleten glazbom skladbi s novog albuma: ‘U dnolu srca moga’, ‘Galiotova pesan’ na stihove Vladimira Nazora te ‘Turkinja’, za koju je stihove napisala Rosanna Turcinovich. Autorica svih skladbi je Tamara Obrovac.

‘Ovi glazbenici sviraju mediteranski jazz bez upadanja u klišeje. Skladbe sam radila upravo za ovaj ansambl i htjela sam postići filigransku estetiku bez pretenzija u ikakvom smjeru. Budući da glazbenici dolaze iz Hrvatske i Italije, TransAdriaticum povezuje talijansku i hrvatsku stvarnost’, rekla je Tamara Obrovac.

Prisjetila se i odrastanja u Puli, na Verudi uz baku Uliku i oca Ivana Obrovca, nedavno preminulog slikara i pedagoga. U rodnome gradu formirala je i svoj osjećaj za istarski izričaj, uvijek ostajući u dvojnosti Istre i Pule, duboko posvećena svemu što radi.

‘Pula je moj grad kojem uvijek fali nekog identiteta i nikako da se profilira. Velika mi je čast što mjesto kao što je ovaj klub postoji u Puli, a ovo je prva prezentacija velikog albuma koju sam napravila u rodnom gradu. U Istri se ipak cijeni rad. Ako radiš i funkcioniraš u kulturi, to je i primijećeno’, rekla je Tamara te dodala da Pula zaslužuje i dobar jazz festival.

Plodna i svestrana umjetnica govorila je o dugogodišnjoj suradnji s klaviristom Matijom Dedićem i bubnjarom Krunoslavom Levačićem kao i o suradnji s pjesnicima, izdvojivši Milana Rakovca, koji je autor stihova jedne od njenih najizvođenijih skladbi ‘Črno zlo’. Na promociji je predstavila još jednog od svojih dugogodišnjih suradnika, dizajnera Matiju Debeljuha. Više od deset godina surađuje s Tamarom, rekao je, i uigran su tim jer su oboje perfekcionisti. Istaknuo je da velik dio dizajna koji je osmislio za njezine glazbene CD-e čine likovni predlošci Ivana Obrovca, koje je birao u njegovom ateljeu, pažljivo ih uklapajući u glazbenu priču.

I. M. / Foto: Manuel Angelini


Tagged: , , , , , , , ,