Teatar poezije: Scenski kolaž Ogledala

Predstava ‘Ogledala’ (Borges/Matović) održat će se 24. kolovoza u Starigradu na Hvaru.
OgledalaNa 115. obljetnicu rođenja velikog argentinskog književnika i pjesnika, Jorge Luisa Borgesa, zagrebački Teatar poezije priređuje scenski kolaž ‘Ogledala’ koncipiran kao dinamično preplitanje ispovjednih tonova i temeljnih simbola izvučenih iz bogatoga i obilnoga opusa Jorgea Luisa Borgesa. U svrhu jače polarizacije elemenata, pa i naglašavanja ideje međusobnoga zrcaljenja svih sastojaka, koriste se i filmski ulomci, zatim snimljeni i tehnički modificirani glasovi, a svojevrsnu poveznicu, odnosno primjerenu ritmizaciju cjeline i emotivnu pratnju ključnih mjesta daje glazba Arsena Dedića.

Služeći se tehnikama kolažiranja i montaže, Goran Matović je proveo visoki stupanj fokusiranja na tekst kako bi iz slojevitosti i magijske privlačnosti motiva složio takvu kombinaciju poetskih i biografsko-esejističkih fragmenata i pasusa koji bi u novom preslagivanju i preispitivanju očuvala cjelovitu, nenadmašnu otajstvenost Borgesova djela. Osim toga, Matović uvodi na scenu Drugog sugovornika u liku esejista, komentatora i kazivača odabranih momenata iz Borgesova djela. Na taj se scenski izazov vrlo spremno odazvao Tonko Maroević, Matovićev ravnopravni, no po načinu svjedočenja drugačiji scenski partner. Bez sumnje, na djelu su dvojica izvođača i koautora koja su pristupila Borgesovu djelu s poštovanjem i odgovornosti za svaku izgovorenu riječ.

Predstavu ‘Ogledala’ kazališni trojac Matović – Maroević – Dedić izveo je premijerno u okviru Splitskog ljeta u Dioklecijanovim podrumima 2007. godine.

T. P.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,