Teatar &TD: Kamensko – glavni motiv predstave

Privremeni kolektiv radnika u kulturi (PKRK) radi ‘Projekt višegodišnjeg nasada jabuka’. Polazišna točka je propast tekstilne tvornice Kamensko, a predstava tematski obuhvaća i pitanje (kulturnog) rada i radništva.
KamenskoNa taj način kritički se sagledava tranzicija, naglašavajući upravo aspekt destruktivnih procesa deindustrijalizacije i prisilne neoliberalizacije društva. Premijera je 18. studenoga u 20 sati u zagrebačkom Teatru &TD. Reprizne izvedbe su 19. i 20. studenog te 2. prosinca (ulaznice rezervirajte na [email protected]r ili na broj telefona 01 4593 510).

Temi se pristupa na dvije razine: rekonstrukcijom strategije kojom je tvornica planski i etapno uništena i rekonstrukcijom procesa tekstilne proizvodnje dokinutog gašenjem tvornice. Točka u kojoj se preklapaju te dvostruke rekonstrukcije politički je trenutak u kojem se normativni fizički rad tvorničkih radnica transformira u javnu samoorganiziranu političku borbu.

Iako je istraživački proces materijale crpio iz dokumenata, u izvedbi se događa fikcionalizacija prikupljenog materijala iz osobnih perspektiva, te se preispituju potencijali usporedbe industrijske i umjetničke proizvodnje i samoorganizacijske prakse kolektiva radnika u kulturi.

Dramaturgiju predstave potpisuju Nina Gojić i Bojan Mucko, a izvođači su Csilla Barath Bastaić, Mia Biondić, Ivana Krizmanić, Romina Vitasović Lučić i Silvio Vovk. Oblikovatelj svjeta je Luka Matić, a scenskog pokreta Roberta Milevoj. Kostimografkinja predstave je Morana Cerovec, a oblikovatelj zvuka i dizajner vizualnog identiteta Roko Crnić.

Projekt je nastao u koprodukcijskoj suradnji KUFER-a i Teatra &TD, a uz podršku Ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH. Umjetničko istraživanje koje je prethodilo produkciji podržali su Teatar &TD u sklopu programa LAB&TD te Zaklada Kultura nova čija je potpora PKRK kolektivu omogućila polaženje tečaja šivanja kod radnica zaposlenih u udruzi Kamensko te izravan kontakt s nekima od glavnih sudionica borbe za tvornicu Kamensko.

S. C.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,