Tisućljetna povezanost nogometa, kulture, arhitekture i dizajna

Izložba pod nazivom ‘Vječna igra – tisućljetna povezanost nogometa, kulture, arhitekture i dizajna’ bit će otvorena u sklopu Noći muzeja u petak, 26. siječnja (18.30 sati) u Hrvatskome prirodoslovnom muzeju u Zagrebu.Izložba je nastala u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom i njihovim Informativno-multimedijskim centrom Budi ponosan.

Dok milijuni ljudi diljem svijeta svakodnevno igraju nogomet, malo tko zna da je kolijevka nogometa u triljskom naselju Gardun, svojevremenom sjedištu 7. rimske legije Tiluriju. Nogomet se, naime, u Tiluriju igrao i prije 2000 godina. Na izložbi će biti predstavljen prikaz stele dječaka Gaja Laberija s loptom u ruci, ugrađene na pročelju kuće Perković u sinjskoj Vrličkoj ulici. Da je nogomet rođen upravo u Cetinskoj krajini, priznala i FIFA, objavivši na naslovnici svog biltena to senzacionalno otkriće još 1969. godine.

Pouzdano se zna da se nogomet igrao na ulicama starog Dubrovnika u vrijeme renesanse. Na izložbi pogledajte i kratku povijest nogometa koji se u Hrvatskoj organizirano igra od kraja 19. stoljeća, zatim originalni nacrt za ‘Rabuzinovo sunce’ slikara Ivana Rabuzina, medalje za Kup i Prvenstvo Hrvatske te repliku ‘Rabuzinova sunca’ – prijelaznog pokala za pobjednika Hrvatskog nogometnog kupa.

Znate li kako su Marin Držić, Branko Gavella, Miroslav Šutej ili Kuzma Kovačić vezani uz nogomet? Odgovor ćete dobiti na ovoj izložbi čiji su autori dr. sc. Iva Mihoci i Nikša Martinac.

A. M.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,