Tisuću hrvatskih plaža na jednom mjestu

Slovenac Gregor Balažic, autor projekta BeachRex, predstavio je u Zagrebu svoj portal www.beachrex.com na kojem je trenutačno predstavljeno više od tisuću plaža Hrvatske. Uskoro će biti predstavljeno i 1500 plaža Francuske, Španjolske i Italije, a ova vjerojatno najveća baza plaža na svijetu nastajala je
četiri godine.Gregor Balažic je napustio posao u velikoj tvrtki, kupio kamper, kameru i s dobro pripremljenim planom i vizijom započeo svoj put i istraživanje plaža Mediterana. To je rezultiralo zbirkom od 50.000 fotografija, 2.500 video snimaka i 3D sfernih snimaka, te više od 500.000 informacija o vrstama, infrastrukturi i objektima na pojedinoj plaži. Uskoro kreće i mobilna aplikacija koja će omogućiti posjetiteljima plaža ili djelatnicima u turizmu, da postavljaju vlastite fotografije u skladu sa BeachRex standardima.

Plaže Hrvatske svrstane su po područjima: Istra, Kvarner, Lika i Dalmacija (Zadar, Split, Šibenik i Dubrovnik). Posebno su predstavljene plaže na otocima (Brač, Čiovo, Cres, Hvar, Korčula, Krk, Lošinj, Murter, Pag, Pašman, Rab, Ugljan, Vir i Vis). Sve te plaže Gregor je osobno posjetio, fotografirao, snimio i zabilježio podatke o ponudi i njihovoj infrastrukturi.

Svaka plaža predstavljena je visoko kvalitetnim fotografijama, video i 3D sfernim snimcima, koji omogućuju da vidite plažu iz svakog kuta. Uz to možete vidjeti i naći informacije o parkiralištu, putu do plaže, navigaciju i trajanje putovanja od mjesta noćenja do plaže, trenutačno vrijeme i temperaturu vode na plaži, vremensku prognozu, web kamere na plaži…

BeachRex navodi i vrstu plaže (pijesak, šljunak, prirodna hladovina), popunjenost, prikladnost u ovisnosti od korisnika plaže (obiteljska, za istraživače, za zabavu), kao i detaljne informacije o mogućnostima turističkog smještaja na plaži, restoranima, sportskim sadržajima i animaciji. Na raspolaganju je oko 200 podataka za pojedinu plažu. Svaki posjetitelj može dodati svoj komentar i ocijeniti plažu.

Gregor Balažic, autor projekta

Korist BeachRex prezentacije plaža je u činjenici, da je svim turistima omogućeno pronaći plažu koja odgovara njihovim vlastitim preferencijama. Npr., obitelji s malom djecom odmah će pronaći pogodne plaže u područjima za koja su zainteresirane, a isto tako i entuzijasti kojima je na prvome mjestu sport i zabava. Sistem omogućuje i direktnu rezervaciju smještaja na individualnoj plaži.

Pronalaženje najprikladnije plaže olakšano je s intuitivnim filtriranjem, svrstavanjem plaža u šest grupa, u ovisnosti od vrste terena ili tri vrste prema zanimanju korisnika, popis plaža prema glavnim turističkim destinacijama ili klikom na mapu Google Maps i izbor plaže.

Na Google Maps su fotografije plaža BeachRex pogledane preko 1,5 milijuna puta u samo šest mjeseci. Web stranicu najviše posjećuju Nijemci (25 %), a slijede Slovenci, Poljaci, Česi, Austrijanci, Mađari, Hrvati, Slovaci, Talijani i Amerikanci.

BeachRex želi pomoći turističkim destinacijama i davateljima smještaja, da mogu ravnopravno zastupati svoju plažu i ponudu. Svrha ovog projekta je uljepšati odmor turistima, tako da mogu najprije odabrati prikladnu plažu i tek onda turistički smještaj. Upotreba BeachRex korisniku uštedi puno vremena kada je u potrazi za plažom iz snova, a uz to ima i najbolju kontrolu nad cjelokupnom ponudom. Vizija projekta BeachRex je predstaviti sve plaže svijeta na jednom mjestu.

P. R.

Tagged: , , , , , ,