Tjedan nagrada: Bijeli grozd, Vinske zvijezde, WOW…

Kraj godine vrijeme je kad se sumiraju rezultati rada na mnogim poljima djelovanja, pa je tako i u vinskom svijetu koji je proteklog tjedna bio posebno živahan u Zagrebu. Održane su svečane dodjele nagrada Bijeli grozd, Vinske zvijezde i WOW, svaka od njih posebna na svoj način.U četvrtak je u hotelu Esplanade održan 8. Bijeli grozd, dodjela nagrada vinarijama i pojedincima koji uspješno razvijaju vinski turizam te doprinose razvoju i promicanju vinske kulture. Nagradu, koja se iz Hrvatske proširila i na regiju, utemeljila je Udruga za kulturu stola G.E.T., čiji su osnivači Silvija Munda i Tomislav Stiplošek.

Za najbolje vinarije u turističkom smislu glasalo je oko 2000 eno-gastro znalaca i putnika putem otvorene ankete. Unutar naše zemlje, rezultati su podijeljeni na pet regija: Bregovitu Hrvatsku, Sjevernu i Srednju Dalmaciju, Južnu Dalmaciju, Istru i Kvarner te Slavoniju i Podunavlje. Diplome su dodijeljene i vinarijama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, čiji su diplomatski predstavnici nazočili dodjeli kao i predstavnici Ministarstva turizma i Grada Zagreba.

Posebna priznanje dobili su vinar Ivan Enjingi, novinar i spisatelj Željko Garmaz te Vinska klet Kurtalj s Plešivice. Popis dobitnika Bijelog grozda iz Hrvatske i regije možete potražiti ovdje.

U subotu su na festivalu VINOcom, također u Esplanadi, uručena priznanja – Vinske zvijezde – za najbolje ocijenjena vina ove sezone. Ocjenjivanje su 2013. godine pokrenuli novinari Vitomir Andrić, Željko Suhadolnik i Ivo Kozarčanin. Od lani je organizaciju preuzela Marija Vukelić iz tvrtke Zlatne riječi, a ove godine u stalnoj ekipi ocjenjivača je i enolog Saša Zec. Ukupno su u 6. sezoni Vinskih zvijezda ocijenjena 192 vina, a koja su od njih dobila priznanja možete vidjeti na ovom linku.

Nije se mirovalo niti u nedjelju, jer je Udruga WOW / Žene i vino, predvođena utemeljiteljicom Sanjom Muzaferijom, dodijelila nagradu za WOW pjenušac godine. Prigodna ceremonija održana je u novootvorenom prostoru Meetings With Style u Jurišićevoj ulici, a nagradu za pjenušac Blanc de Noir istarske vinarije Peršurić preuzela je jedna od suvlasnica Ana Peršurić Palčić. Inače, WOW-ice su svoje nagrade dodijelile još u lipnju, kada je ukupni pobjednik bila vinarija Fakin. Tada iz vinarije Peršurić nitko nije mogao biti prisutan, pa je to učinjeno ovom prilikom.

M. T. / Foto: Rene Karaman i Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , , , ,