Tonči Huljić: Mare Luda (video)

Tonči Huljić predstavlja svoju novu pjesmu ‘Mare Luda’. Potpuno novi zvuk dubokih emocija ujedno je i prvi najavni singl koji najavljuje CD naziva ‘Inamorana’ što znači – zaljubljena.

‘Radi se o neplaniranom albumu koji je nastao zbog viška vremena, viška inspiracije, sastavljen od ekstremnih emocija i rađen za moju dušu’, priča Huljić.

Upravo su ekstremne emocije ono što i pjesma ‘Mare Luda’ pobuđuje u svakom slušatelju. Rađena je u obliku dalmatinske šansone, a u prvi plan stavlja emociju uz minimalnu upotrebu instrumenata, tek klavir i violinski orkestar.

‘Tekst je rađen na tvrdom splitskom velovaroškom narječju koje je sastavljen talijanizama, frankofonije te turskog i staro splitskog-domaćeg jezika. Iako možda neće svi razumjeti tekst, itekako će razumjeti emociju koju pjesma prenosi. U ovoj pjesmi treba uživati kao kad slušate klasičnu talijansku kanconu i ne razumijete o čemu se pjeva ali dobro osjećate emociju o kojoj se pjeva’, objašnjava Tonči.

Iako je pjesma atipična za današnje standarde, Huljić je odlučio upravo za nju napraviti i spot, koji je režirao Vojan Koceić, iz jednostavnog razloga ljepote same pjesme.

‘Nekad ne treba raditi spotove samo na pjesme na koje pretendirate da budu hitovi, jer onda ovakve ostanu u zapećku, a ja sam htio baš s njom najaviti i novi album za par mjeseci kao i sve ono što slijedi u ovoj godini: to je prvo Misa Mediteràna – ujedno i prva pop misa na svijetu. Radi se o koncertnom spektaklu koji datira iz 17., 18. i 19. stoljeća, kada su bile uobičajene a danas se rijetko rade’.

‘Misa Mediteràna bit će na latinskom jeziku, a specifična je po tome što je to pop cross over misa s puno mediteranskog obilježja. Ako sve bude prema planu, ideja je da ima dva pretpremijerna prikazivanja na Splitskom ljetu.

Krajem godine pak Tonči Huljić privest će kraju i dvostruki instrumentalni CD ‘Mediteràno’. ‘Mare Luda’ kao najavni singl cijele kreativno bogate godine koja slijedi, objedinjuje sve zajedničko ova tri projekta.

M. P.


Tagged: , , , , , , ,