Tribina: Mladež bez boga / Mapiranje radikalizacija

Kolektiv MONTAЖ$TROJ i Zagrebačko kazalište mladih u dvorani Miška Polanca u petak, 1. veljače (18 sati) organiziraju tribinu o mladima, našem i globalnom društvu, kritičkom obrazovanju i horizontima budućnosti.Dok nestaju tradicionalne političke podjele na ljevicu i desnicu, istovremeno se relativiziraju znanstvene spoznaje putem lažnih vijesti i pseudoznanosti na društvenim mrežama, potencira se informacijski kaos i getoizacija javnog mnijenja te sve masovniji bijeg u cyberinfluencing – gaming prostore. Takva virtualnost s realnim učinkom reflektira se posebno na mlade. Jedan od odgovora na takvo stanje su procesi njihove radikalizacije – izraženi kao potreba za pronalaženjem jednostavnih odgovora u sve kompleksnijem svijetu.

Radikalizacije su najvidljivije u područjima religije koje strateški ciljaju na mlade ljude. Radikalizacija se najčešće pripisuje islamskom fundamentalizmu, ali u isto vrijeme se zanemaruje rastući kršćanski fundamentalizam. Uz njih se događaju i političke radikalizacije, vidljive i u procesima militarizacije – od povećanja vojnih proračuna, ponovnih uvođenja obaveznog vojna roka do organiziranja vojnih kampova za djecu. Konačno, ekonomska radikalizacija u smjeru uništavanja javnih dobara i produbljenja nejednakosti po nekima je jedan od glavnih uzroka ostalih radikalizacija. Sagledane zajedno, radikalna (zlo)uporaba tehnologije, religije, vojske, ekonomije, a u konačnici i politike stvaraju eksplozivni kontekst u kojemu živimo i u kojem mladi odrastaju. Mlade generacije će nasljedovati, ali i politički upravljati takvim svijetom u budućnosti.

Tribina ‘Mladež bez boga / Mapiranje radikalizacija’ dio je procesa nastanka kazališne predstave ‘Mladež bez boga’ autora Boruta Šeparovića, u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i MONTAЖ$TROJ-a, koja će biti premijerno izvedena 20. veljače.

Tribina ‘Mladež bez boga / Mapiranje radikalizacija’ otvorit će prostor za polemiku o mladima u Hrvatskoj u kontekstu (zaustavljene/neželjene) obrazovne reforme, političkog trgovanja školstvom i ideoloških podjela koje nas vode u mentalitet opsadnog stanja.

Živimo li uistinu u doba radikalizacija? Koliko su mladi izloženi radikalizacijama i kako bivaju radikalizirani? Je li ta takozvana ‘mladež bez boga’ zapravo mladež bez orijentacije, bez stava, bez građanske hrabrosti, egoistična, ravnodušna i bezdušna ili upravo suprotno, ne utiskuju li školski programi, masovni mediji i povodljivi roditelji u mlade glave novi duh – duh radikalizacije? Ima li obrazovni sustav odgovore na te izazove? Je li vjerski fundamentalizam i povratak tradicionalnim vrijednostima pravi odgovor? Je li ‘povratak vjeri’ za nove generacije danas ‘novi punk’, a ‘pobuna’ – povratak ‘tradicionalnom’? Može li samo istinska i prava vjera postaviti granice radikalizaciji i surovosti ili upravo suprotno – nije li religija (religijski fundamentalizam) okidač pogubnim utjecajima za buduće generacije…? Jesu li liberalne vrijednosti i koncept ljudskih prava (potpuno) kompromitirani u suvremenom (neoliberalnom) kapitalizmu? Zašto vjerujemo da će nas sekuritizacija (militarizacija i zatvorenost) društva spasiti? Koliko današnji vjerski fundamentalizam ima veze s duhovnošću ako Bog postoji još samo u onoj mjeri u kojoj je on danas bijelac, Europljanin, kršćanin…? Pripremamo li se za novi sveopći rat? Jesmo li pretjerali s ovom tribinom?

Na tribini će govoriti: Marko Matijević, glavni urednik portala Srednja.hr; Ana Marija Raffai, katolička teologinja i mirovna aktivistica; Mario Nakić, glavni urednik portala Liberal.hr; Marin Periš, katolički teolog i voditelj emisije ‘Božanstvena komedija’ na Laudato TV-u; Marin Miletić, vjeroučitelj i osnivač Zdruga katoličkih skauta Hrvatske i Tena Šojer, novinarka portala Netokracija.com. Tribinu će moderirati Gordan Bosanac.

M. S.


Tagged: , , , , , , , , ,