Turistički djelatnici iz cijelog svijeta u Njemačkoj

41. skup turističkih djelatnika u organizaciji Germany Travela (GT), njemačke turističke zajednice, održan je u pokrajini Thuringiji, u Njemačkoj.1-ErfurtNjemačka je druga zemlja u Europi po dolascima (75,6 milijuna posjetitelja) stranih turista, iza Španjolske. Svake godine, već 41 u nizu, Germany Travel organizira skup za svoje komitente iz cijeloga svijeta u nekom dijelu ove velike lijepe zemlje. Ove godina bila je to Thuringia s glavnim gradom Erfurtom i Weimarom, glavnim središtem cjelokupne njemačke kulture.

Kroz četiri dana imali smo priliku upoznati još nekoliko manjih gradova (Eisenbach, Heichelheim, Bad Sulza, Dornburg…) koji svaki na svoj način obilježavaju i karakteriziraju ovu središnju njemačku pokrajinu. Na velikom prostoru erfurtskog sajmišta kroz dva dana kontaktirali su predstavnici turističkih agencija iz 45 zemalja svijeta. Ukupan broj sudionika se približio tisući. Šest stotina inozemnih i 350 predstavnika iz njemačke turističke branše, među kojima smo bili i mi turistički novinari i pisci u turizmu.

2-Katedrala Mariendom u ErfurtuOtvorenje festivala je bio fantastičan doživljaj. Svi već spomenuti sudionici su ispunili Katedralu svete Marije u središtu grada do posljednjeg mjesta. Obratili su nam se Iris Gleicke, ministrica ekonomije (u koju spada turizam ) i energetike. Uz ostalo, naglasila je kako Nijemci nisu ksenofobičan narod i da se ispričava svima koje pogađaju pojedinačni ultraški incidenti prema strancima ili ljudima druge vjere.

Wolfgang Tiefensee, thuringijski ministar ekonomije, znanosti i digitalnog društva uspio nas je zabaviti svojom duhovitošću, ali je pokazao da zna i svirati s komornim orkestrom. I na kraju direktorica njemačke turističke zajednice Petra Hedorfer pozdravila nas je u ime preko tri milijuna njemačkih turističkih radnika i zaželjela ugodan boravak u svojoj zemlji.

6-Turistički djelatnici i novinariProgram osmišljen za tu priliku sadržavao je djela: Williama Byrda, Gabriela Faurea, Richarda Wagnera, talijanskih anonimaca, Antona Brucknera, J. S. Bacha, Franza Liszta, Eduarda Lassena, Roberta Stolza, Waltera Reischa, Arva Parta i završno ‘Odu prijateljstvu’ Ludwiga Van Beethovena. Uz više solista i komornim orkestrom glazbene akademije Franz List iz Weimara dirigirao je Jurgen Puschbeck. Nazočio sam mnogim koncertima ozbiljne glazbe, ali u ovakvom okružju i s tako mističnom posvećenošću – nikada do sada. Ipak bih istaknuo ‘Isoldinu ljubavnu smrt’ Franza Liszta (po motivu opere ‘Tristan i Isolda’), te Beethovenova ‘Ode an die Freude’, čijim izvedbama sam bio toliko dirnut da nisam mogao suspregnuti suze. Bravo za organizatore i autora koncepta Elmar Fuldu.

Eisenbach, tridesetak kilometara udaljen od Erfurta, rodno je mjesto giganta svjetske ozbiljne glazbe Johana Sebastiana Bacha, rođenog 1685. Tu se nalazi najstariji i najveći muzej u svijetu posvećen Bachu s 250 originalnih izložaka, poput prvog izdanja ‘Umjetnosti fuge’, Bachova knjižnica… U sobi instrumenata (Silbermann spinet, klavikord, čembalo i na dvoje orgulja) posjetitelji mogu u vremenskim razmacima slušati majstorova djela. Veliki reformator i osnivač protestantske crkve Martin Luther tri je godine ovdje pohađao školu. Zgrada u kojoj je živio sada se obnavlja i bit će otvorena 26. rujna.

U blizini Eisenacha nalazi se Nacionalni park ‘Hainich’, zaštićen od strane UNESCO-a kao svjetsko prirodno nasljeđe. Tu prolazi najstarija i najduža (168 km) planinska staza u Njemačkoj. Rennsteig je mit i izazov za mnoge pasionirane planinare. U Eisenachu je prije više od 110 godina počela proizvodnja prvih automobila, a prvi Wartburgov motor kojeg znamo kao proizvod DDR-a potječe još iz davne 1899. godine. Danas automobilska industrija Adam OPEL ovdje ima svoje pogone.

3-Dvorac WartburgDvorac Wartburg na uzvišici iznad grada je pod zaštitom UNESCO-a, kao svjetsko nasljeđe feudalne epohe u srednjoj Europi. Legenda kaže da je kralj Ludvig skakač započeo gradnju dvorca riječima: ‘Wart! Berg, du sollst mir eine Burg werden.’ (Čekaj, planino – ti ćeš postati dvorac). I tako bi, prije više od 900 godina. Wartburg je značajno mjesto za njemačku i svjetsku povijest. Tu je živjela i radila sv. Elizabeta. Martin Luther je tu prevodio Novi zavjet na njemački narodni jezik, boraveći od svibnja 1521. do ožujka 1522. U dvorcu je danas nekoliko velikih dvorana posvećenih njegovu radu, a najviše se ističu Lutherovi portreti koje je naslikao njegov bliski prijatelj Lucas Cranach stariji, jedan od vođa protestantizma. Impresivno je vidjeti s koliko je studioznosti veliki renesansni majstor radio crteže, studije i portrete svoga prijatelja. U velikoj svečanoj dvorani Wartburga bilo je kao da smo se vratili koje stoljeće unatrag, jer su nam organizatori pripremili nekoliko arija iz znamenite opere Richarda Wagnera ‘Tannhauser’. Spektakularan završetak prvoga dana prije svečane večere, a gdje drugdje nego u Wartburgu, ovaj puta u hotelu u podnožju znamenitog dvorca.

I naposljetku Erfurt, glavni grad Thuringije s oko 200.000 stanovnika. Glavno događanje na sajmu bilo je tržište (što sugerira engl. riječ mart u službenom nazivu priredbe) putničkih agencija i svih drugih ljudi koji se vrte oko turizma. Balkansku ekipu koju je organizirao regionalni Germany Travel iz Beograda sačinjavali su: Ivana Dukčević (Umetnost putovanja, Beograd), Emira Azganović (furaj.ba, Sarajevo), Ljubiša Nešovanović (putnička agencija Robinson, Beograd), Nihad Zečević (BHRT), Nada Kovačević (Crna Gora), Željko Veljković (TV studio B), Evgenija Manolova (Atlas Travels, Sofija), dvojica kolega iz Rumunjske i ja. Vođa naše male ekipe bila je, uvijek na dispoziciji i sa smješkom na licu, Miona Veselinov, Germany Travel iz Beograda.

4-Trgovački most - ErfurtSredište Erfurta je prava povijesna slikovnica. Mnogo lijepih kuća, starih između sedam i osam stoljeća, najduži naseljeni trgovački most u Europi (125 m) preko rijeke Gere s 32 kuće. Istočni i zapadni dio mosta počinju i završavaju crkvom. Katedrala Mariendom i Crkva sv. Severina na brežuljku odvojeni su nekadašnjim grobljem. Katedrala je izgrađena na mjestu kapele 742. godine. U njoj se nalazi najveće srednjevjekovno zvono u svijetu. Promjera je gotovo tri metra, a zbog težine upotrebljava se nekoliko puta godišnje. Poseban doživljaj bio je vidjeti židovsku sinagogu iz 14. stoljeća, koja je stoljećima bila skrivana iza više redova kuća. Tu su se tajno održavali obredi jer je progona Židova ovdje bilo i ranije. Do prije petnaestak godina tu se nalazila gostionica i plesna dvorana. Tek je rekonstrukcijom u izgradnji otkriveno da je to zapravo sinagoga s podzemljem. Inače, tu se čuva jedan od tri sačuvana židovska vjenčana prstena u svijetu.

Razgledavajući, zadnjega dana našega boravka, grad u kojem smo proveli četiri dana uspjeli smo vidjeti i probati ručno rađene čokolade u čokolateriji Goldhelm koja se nalazi u neposrednoj blizini znamenitog Kramerbruckea. Ručak u restoranu Zlatni labud bio je priređen, uz ostalo, s tipičnim okruglicama od gratiniranog krumpira iz Heichelheima. Vina u Thuringiji – tek stotinjak hektara, ali Thurgau Muler i drugi rizlinzi su dobre kvalitete.

5-Samostan augustinaca (Luther Erfurt)U Erfurtu je i znameniti Augustinerkloster (samostan augustinaca) sagrađen 1277. godine u kojem je kao monah boravio Martin Luther od 1505. do 1511. Od 1525 crkva je postala protestantska. Danas je to memorijalni centar osnivača protestantizma, prilagođen održavanju konferencija i vjerskih seminara. Novijega datuma su i vrlo udobna prenoćišta za crkvene i svjetovne ljude.

Toliko u prvome dijelu reportaže o skupu turističkih djelatnika u Erfurtu i Weimaru. U sljedećem nastavku posjetit ćemo Bad Sulzu, Dornburg i najvažniji centar kulture u Njemačkoj – Weimar.

7-Vjekoslav Madunić, Emira Azganović i Ivana DukčevićVjekoslav Madunić / Foto: Emira Azganović i Ivana Dukčević


Pročitajte još:

1-Weimar-glavni trg
Tagged: , , , , , , ,