Tvornice radnicima: Razgovor s redateljem Srđanom Kovačevićem

U znaku i nastavku prvomajske borbe, prvi tjedan svibnja rezerviran je za upoznavanje s redateljem Srđanom Kovačevićem i projekciju njegovog dugometražnog prvijenca s kojim je dobio Oktavijana za najbolji dokumentarac, ‘Tvornice radnicima’.

Na programu je i film o fenomenu online poslova u okviru platformske ekonomije čiji je kredo “no strings attached”, ‘Prava cijena online poslova’ kanadske redateljice Shannon Walsh.

U petak, 6. svibnja u 19 sati, u sklopu programa ‘Upoznaj autora’ predstavlja se spomenuti redatelj i snimatelj Kovačević. U razgovoru koji će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović publika će dobiti priliku saznati više o redateljskoj motivaciji i namjeri u petogodišnjem procestu snimanja priče o tvornici ITAS, jedinom uspješnom primjeru radničkog preuzimanja tvornice u postsocijalističkoj Europi. Koliko filmski medij može predstaviti probleme radnika i utjecati na stvarnost jedne zajednice, a i ima li radničko samoupravljanje budućnost?

Nakon razgovora slijedi i projekcija radničkog dokumentarnog filma koji će dodatno proširiti i konkretizirati teme iz razgovora portretiranjem zajednice koja se u doba (kasnog) kapitalizma bori za svoj mukotrpni rad i trud. ‘Tvornice radnicima’ polazi od želje za promjenama za dobrobit radnika na marginama kapitalističkog sustava i proučava održivost ideje drugačijeg sustava. Film se prikazuje i u subotu, 7. svibnja i u nedjelju, 8. svibnja u 21 sat.

Ulaz na razgovor je besplatan, a za film je potrebno kupiti ulaznicu. Snimka razgovora naknadno će biti dostupna na volimdokumentarce.net i Restartovu YouTube kanalu.

O promjenama uvjeta rada koje su sve potrebnije progovara i film koji je prošli tjedan krenuo u distribuciju diljem Hrvatske, ‘Prava cijena online poslova’. Pogled je to u svijet “platformske ekonomije” i radnika honoraraca koji bez ikakvih prava i često u lošim uvjetima rade putem aplikacija, a sve pod obećanjem fleksibilnog radnog vremena i veće kontrole novca. Netransparentni algoritmi dovode do ogromnih profita raznim multinacionalnim kompanijama, dok globalna radna snaga jedva preživljava na nereguliranom tržištu. Dokumentarac se prikazuje u subotu, 7. svibnja i u nedjelju, 8 svibnja prije ‘Tvornice radnicima’, u 19 sati.

D.K. / Foto: DokukinoKIC


Tvornice radnicima najbolji na Liburnia Film Festivalu
 

 
Tagged: , , , , , , , ,