Twinings: Priča o poznatom proizvođaču čaja

Povijest obitelji Twinings započinje 1684. godine kada se obitelj doselila u London zbog ekonomskih neprilika. Obitelj je živjela u Gloucestershireu gdje su radili kao tkalci i mlinari, ali zbog recesije se sele u grad gdje započinju novi život.Thomas Twining tada je imao samo devet godina, a već tada je krenuo očevim stopama te učio naukovanje za tkalca. Ambiciozni Thomas je postao slobodni zanatlija 1701. godine u 26 godini. Već iste godine se odrekao tkanja te uči vještine trgovanja za bogatog trgovca koji se bavio brodskim uvozom čaja iz Kine. Pet godina kasnije, 1706. godine, kupio je Tom’s Coffee House na The Strandu i tako je započeo najpoznatiji svjetski brend čaja.

Thomas je znao mnogo o čajevima, ali tada popularnost tog napitka nije bila velika. Usprkos trendovima, vjerovao je u proizvod i ta vjera mu se isplatila. Neobičnim promocijama i novim idejama privukao je kupce, a sami čaj je postao modno piće viših slojeva društva. Godina 1784. važna je zbog smanjenja poreza na čaj čime je postao dostupan svim slojevima društva.

Za prepoznatljiv Twining logo zaslužan je Richard Twining I. (Thomasov unuk) koji je 1787. godine stavio taj grb na ulaz prodavaonice. Grb je se sastoji od jednog lava i dva Kineza. Lav koji je u ležećem položaju smatra se znakom poštovanja prema djedu (osnivaču kompanije) dok dva Kineza predstavljaju trgovanje s Kinom. Ovaj logo se smatra najstarijim svjetskim komercijalnim logom, jer se nije mijenjao od osnutka pa do danas.

Deliiicije imaju veliku ponudu Twinings čajeva koja se može podijeliti u četiri kategorije i to:
1. Crni čaj (s aromom šumskog voća, s aromom vanilija, Prince of Wales, English Breakfast, Earl Grey)
2. Infuso čajevi (Naranča-cimet-mango, Kamilica-vanilija-med, Đumbir-limun, Brusnica-malina, Rooibos-đumbir-menta, Menta, Infuso collection)
3. Zeleni čaj (obični zeleni čaj, Zeleni čaj s mentom, Zeleni čaj s limunom, Zeleni čaj s brusnicom)
4. Premium čajevi (Sencha čaj, English Breakfast premium čaj, Earl Grey premium)

English Breakfast i Earl Grey
English breakfast je mješavina crnog čaja koja se obično poslužuje s mlijekom i šećerom uz prvi jutarnji obrok. Earl Grey čaj ima vrlo prepoznatljiv okusa bergamota koji je prisutan od davnina pa sve do danas.

Prince of Wales
Prince of Wales mješavina je najboljih pomno odabranih kineskih crnih čajeva. Blagog je okusa. Može se konzumirati u kombinaciji s mlijekom ili bez njega.

Infuso čajevi
Uronite u svijet prepun boja i okusa s nevjerojatno ukusnom i maštovitom ponudom voćnih i biljnih čajeva. Kombinacija okusa voća i bilja jednostavan su način da se osjećate dobro i hidratizirate ukusnim pićem. Svi su bez šećera i sa samo četiri kalorije u svakoj šalici.

Infuso collection
Infuso kolekcija nudi pet okusa u svom pakiranju i to: limun i đumbir, šipak i malina, kamilica – med i vanilija, rooibos – vanilija i jagoda, šipak – limun i hibiskus.

Zeleni čaj
Zeleni čaj ima mnoge prednosti u odnosu na ostale obične čajeve. Bogat je antioksidansima te zato može pomoći u smanjenju negativnog učinka lošeg kolesterola. Okus čistog zelenog čaja nije za svakoga te su u Twiningsu upravo zbog toga odlučili proizvesti mješavine zelenog čaja i voća ili mente.

English Breakfast i Earl Grey premium čaj
Oduševite svoja osjetila i probudite svoje ukusne pupoljke vrhunskim čajevima od rastresitog lišća stvorenih od najboljih sastojaka. Ti su čajevi i sastojci pažljivo nabavljeni širom svijeta, od Kine preko Indije i Japana pa sve do južne Italije.

D. P.


Tagged: , , , , , , , ,