U Feričancima proslavljeno Vince

Tradicionalnim blagoslovom vinograda i natjecanjem u rezidbi vinove loze na položaju Božilovac, započela je proslava blagdana sv. Vinka ili Feričanačko vince koje je na obroncima Krndije i ove godine okupilo više od tisuću ljubitelja vina, poslovnih partnera i uzvanika Feravina. Rezidba trsova na tri pupa, kićenje čokota kobasicama i kulenom te zalijevanje vinove loze lanjskim vinom tradicija je kojom se priziva rodna vinogradarska godina.

Uz mladu Graševinu 2017., domaću slaninu, kobasice i slavonske specijalitete, među kojima se izdvaja vol s ražnja i slavonski čobanac, slavlje je bilo za pamćenje, a nije se zaobišao ni podrum Feravina u središtu Feričanaca. Za Feričanačko vince otvoren je bio svima koji su željeli kušati nagrađivana vina i uživati u vinskoj priči iz središta Slavonije.

‘Kontinuirano ulažemo u tehnologiju, pa tako odnedavno imamo potpuno novu primarnu preradu s dva prijemna koša i novim, najmodernijim prešama, jednom pneumatskom i dvije vakuumske, koje predstavljaju najmoderniju tehnologiju na svjetskoj razini i vrlo su bitan preduvjet za proizvodnju vrhunskih bijelih vina. Opremljene su sistemom hlađenja i ventilima te se u njima može raditi karbonska maceracija’, izjavio je Marijan Knežević, glavni enolog Feravina.

Ništa bez tamburaša!

Vinarija iz Feričanaca proširila je kapacitete i s pet novih vinifikatora za proizvodnju crnog i maceraciju bijelog grožđa kapaciteta 120 hektolitara, te novih 18 inoks spremnika od po 10.000 litara. Svaki je neovisan i ima svoj upravljački ormar te je sustav upravljanja u potpunosti automatiziran. Imaju i novi izobarični filter za cross flow filtraciju koja se obavlja u atmosferi inertnog plina. Početkom proljeća u Feravino stići će i nove punionice za punjenje mirnih i pjenušavih vina.

‘To je moderno postrojenje s tri autoklava za proizvodnju pjenušca prema charmat ili tankovskoj metodi. Do sada smo proizvodili pjenušce klasičnom metodom vrenja u boci, a ovo je nova tehnologija u našem podrumu’, istaknuo je glavni enolog.

Prvo punjenje ovih pjenušaca planira se do početka turističke sezone. U planu je i izgradnja novog klimatiziranog skladišta u proizvodnom krugu.

Šator za tisuću gostiju

Vinarija Feravino posluje u sklopu tvrtke Osilovac, u vlasništvu moje obitelji, u čijem je vlasništvu i Nexe Grupa. Iako vlasnički potpuno odvojena od Nexe Grupe, i u Osilovcu se primjenjuje ista filozofija poslovanja, unapređenja poslovnih procesa i ulaganja. Naslanjajući se na brend Feravina, tvrtka Osilovac planira ulaganja u turističku ponudu Feričanaca – u smještajne kapacitete i gastronomsku ponudu, dakle, ulaganja kakva se izvrsno podudaraju s osnovnim smjernicama strategije razvoja turizma Osječko-baranjske županije. Osilovac je najznačajniji gospodarski subjekt feričanačkog kraja i kao takav treba biti jedan od predvodnika u unapređenju kvalitete života lokalne zajednice’, istaknuo je Ivan Ergović.

L. P. / Foto: FAMA


Tagged: , , , , , , , , ,