U Šibeniku održan prvi Green Eye festival

Šibenik je prošlog vikenda, u sklopu Krkinog kulturnog ljeta, ugostio Green Eye festival koji se održavao pod sloganom Nature is Watching You – Priroda te gleda.Festival Green Eye posvećen je temama zaštite okoliša i očuvanja prirode, odnosno biljnog i životinjskog svijeta. Pokretanje festivala inicirala je Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’, a festival se održao pod producentskom palicom kuće Spiritus movens. Projekcije pod otvorenim nebom na obali ispred Muzeja Grada Šibenika poslužile su kao odlična kulisa za festival koji je u potpunosti posvećen ekologiji. Pored projekcija na otvorenom, radi loših vremenskih uvjeta dio projekcija prebačen je u Muzej Grada Šibenika.

‘Glavni cilj prilikom odluke o pokretanju Green Eye filmskog festivala bilo nam je podići svijest o ekološkim izazovima s kojima se suočava naša civilizacija, a to su globalno zatopljenje, zagađenje okoliša i izumiranje ugroženih vrsta. Željeli smo prvenstveno naglasiti važnost uspostavljanja uravnoteženijeg odnosa između ljudi i prirode, utjecaja koji priroda ima na naše zdravlje i uloge pojedinca u njezinu očuvanju. Stoga se nadamo i vjerujemo da će se festival održavati i narednih godina te da ćemo ga proširiti i na ostale lokalitete unutar NP Krka’, istaknuo je Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove ‘Nacionalni park Krka’.

Tijekom trodnevnog festivala posjetitelji su mogli pogledati šest dugih i tri kratka filma. Festival je otvorio film ‘Hvala na kiši’ (‘Thank you for the rain’), a nakon filma publici se obratio i kompozitor glazbe za film Chris White koji nije skrivao oduševljenje prirodnim ljepotama Hrvatske koju je tom prilikom prvi put posjetio. Posjetitelji su zatim mogli pogledati i film Leonarda DiCapria ‘Prije poplave’ (Before the Flood). Subotnju večer otvorio je film ‘Sjeme: Neispričana priča’ (‘Seed: The Untold story’) te film ‘Utrka s izumiranjem’ (‘Racing Extinction’). Završnu večer obilježio je hrvatsko-kanadski film ‘Ježeva kuća’ (‘Hedgehog’s Home’) prema klasičnoj poemi Branka Ćopića te ‘Kako pustiti svijet na miru i voljeti ono što klima ne može promijeniti’ (‘How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can’t Change’) o utjecaju klimatskih promjena na svijet oko nas.

Krešimir Šakić, Hrvoje Petek, Goran Bogdan i Bobo Jelčić s kćeri Lolom

Na festivalu su, osim dugometražnih filmova, predstavljeni i kratki filmski uradci ‘Priroda govori’ (‘Nature is Speaking’) kao dio provokativne reklamne kampanje i poziva ljudima da počnu slušati prirodu. Kampanja se sastoji od nekolicine kratkometražnih filmova od kojih su na festivalu prikazani: ‘Majka priroda’ (‘Mother nature’), ‘Ocean’ (‘Ocean’), ‘Prašuma’ (‘Rainforest’), u kojima su glasove posudili poznati glumci Julia Roberts, Harrison Ford i Kevin Spacey.

Festival su podržale i brojne osobe iz javnog života poput redatelja Bobe Jelčića s kćeri Lolom, redatelja Vinka Brešana, glumca Gorana Bogdana i drugi.

‘Trebamo se ponekad osvrnuti i izaći iz kolotečine brzog života koju živimo te posvetiti vrijeme prirodi koju ostavljamo budućim generacijama. Drago mi je da postoje osobe koje su odlučile pokrenuti ovakav festival i filmskom umjetnošću nas upozoriti na propuste koje radimo. Ovdje sam došao s kćeri Lolom, jer mislim da je potrebno od najranijih nogu djeci usađivati svijest za odgovornim načinom života prema prirodi’, istaknuo je Bobo Jelčić.

D. J.


Green Eye: Novi filmski festival u Šibeniku


Tagged: , , , , , , , , , , ,