U Zagrebu predstavljen Memento za Istanbul

Ahmet Umit-promocijaTurski književnik Ahmet Ümit gostovao je u petak u Zagrebu, predstavivši svoj kriminalistički roman ‘Memento za Istanbul’ (Hena com, 2013.) u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović.

‘Ovim romanom želio sam odati počast Istanbulu, gradu koji mi je puno toga dao, u kojemu sam se oženio i gdje je rođena moja kći’, kazao je Ümit pred zagrebačkom publikom.

Govoreći o svome romanu, koji je stvarao tri godine i u kojemu čitatelju podastire brojne detalje vezane uz burnu prošlost Istanbula, Ahmet Ümit otkrivao je i zanimljivosti iz vlastita života. Sredinom osamdesetih godina prošloga stoljeća studirao je politologiju u Moskvi, ali Istanbul, gdje i danas živi sa svojom obitelji, imao je na njega i njegov rad najvažniji utjecaj.

‘Došavši iz svoga mirnijeg i manjeg grada Gaziantepa po prvi put u Istanbul, doživio sam kulturološki šok i odmah sam pomislio kako sam stigao ravno u pakao. Izdržao sam tamo tri mjeseca, a zatim sam se vratio. No već trećeg dana boravka u rodnome gradu shvatio sam kako mi Istanbul strašno nedostaje. Bilo je jasno da sam se u taj grad zaljubio na prvi pogled’, kazao je Ümit.

Uoči predstavljanja svog hvaljenog romana ‘Memento za Istanbul’, turski književnik imao je prilike prošetati i starom jezgrom Zagreba čija ga je arhitektura, kako kaže, po mnogočemu, zadivila. Ono što mu je, na neki način, zajedničko s Istanbulom, vidljivo je propadanje nekih oštećenih zgrada i spomenika kulture o kojima bi, kazao je, u današnje vrijeme ljudi trebali daleko više brinuti. Zahvaljujući njegovu poznavanju povijesti i vrlo detaljnim opisima, roman Ahmeta Ümita uvršten je i kao obavezna literatura u turske škole.

‘Memento za Istanbul’ objavljen je u suradnji izdavačke kuće Hena com i Hrvatsko-turske udruge prijateljstva, a, osim autora, uz simultani prijevod Jane Bušić, o romanu su govorile urednica Nermina Husković i prevoditeljica Maja Tutavac.

Renata Cisar

Foto: Hena com

Pročitajte još: Memento za Istanbul

Tagged: , , , , , , , , , , , ,