Umjetnički rad Helene Klakočar na pročelju zgrade

Umjetničko djelo akademske grafičarke Helene Klakočar postavljeno je na pročelju zgrade tvrtke Croz u Zagrebu, kod križanja Slavonske avenije i Avenije Marina Držića. Tisuće ljudi će tako imati priliku tijekom tri mjeseca osvijestiti važnost harmonije ekologije i tehnološkog napretka koja je prikazana na plakatu dimenzija 12 x 4,80 m.‘Svjesni važnosti uloge gospodarskog sektora u borbi protiv negativnih klimatskih promjena i u danima kada se održava One planet summit u Parizu, na ovaj način dajemo naš doprinos. Umjesto uobičajenih reklamnih panoa htjeli smo unijeti dah umjetnosti u vlastito okruženje, ali i u vidokrug svih onih koji svakodnevno prolaze pored naše zgrade. To smo postigli inkluzijom umjetnika u poslovno okruženje kroz suradnju s HDLU. Helenin rad koji prikazuje harmoniju prirode i tehnologije me oduševio i s nestrpljenjem očekujem ostala likovna rješenja koja će nastati u sklopu ove suradnje’, izjavio je Vjekoslav Jadrešić, predsjednik uprave tvrtke Croz.

Helena u svom radu, kao autor grafičkih novela, propitkuje odnos i zagovara harmoniju između ekologije i tehnološkog napretka. Sama kaže kako, ‘iako odgovore na pitanja hoće li na primjer u budućnosti pčele roboti oprašivati biljke ili će narušiti prirodni tok stvari ili će pak leteći roboti, kao u nekom distopijskom scenariju, postati oružje u nepozvanim rukama, ne znamo, suprotstavljanje tehnološkom napretku je uzaludno. Napredak treba prihvatiti, ali treba i pronalaziti mogućnosti u kojima će tehnologija koristiti, a ne uništavati naš okoliš, hranu i zrak.’

Helenin rad je prvi od pet likovnih rješenja koja se biraju u sklopu suradnje Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i tvrtke Croz u nadolazećem razdoblju od godinu dana kroz tematske natječaje.

‘U javnom okruženju u kojem je reklamni sadržaj postao dominantan, a umjetnička intervencija svedena na tek nekoliko usko određenih tema, ovakav poticaj privatnog sektora je izuzetno važan i dragocjen. Drago nam je što je tvrtka Croz prepoznala važnost integracije umjetnosti u svoje poslovno okruženje, ali i što će kroz period od više od godine dana oplemeniti visokofrekventni javni prostor’, izjavila je Ivana Andabaka, ravnateljica HDLU.

HDLU

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,