Umjetnost ilustracija Andrije Maurovića

U Virovitici se 18. rujna u Gradskom muzeju Virovitice s početkom u 19.30 otvara izložba Andrije Maurovića – ‘Suradnja s Fra-Ma-Fuom’.

Andrija MaurovićUz izložbu i promocija romana ‘Velika glad u plemenu Gula-Gula’, koji je nakon 75. godina izvučen iz naftalina i objavljen u knjizi.

Sve to povodom 105. godišnjice rođenja i 70. godišnjice smrti Franje Fuisa, te proslave 60. rođendana Gradskog muzeja Virovitica.

Uvodno slovo održat će Nedeljko Dragić, Veljko Krulčić (kustos) i Mihaela Kulej (ravnateljica virovitičkog muzeja).

Maurović je ilustrirao pojedine Fuisove pripovijetke, novinske članke, romane u nastavcima… pa možemo samo pretpostaviti do koje bi se mjere razvila sinergija dva genijalca, svatko u svom području umjetničkoga izražavanja, da najplodniji, najpopularniji i najbrijantniji hrvatski novinar – rođenjem, djetinjstvom i mladenaštvom Virovitičan – svoga vremena, ponajprije poznat po egzotičnom pseudonimu Fra-Ma-Fu, ujesen 1943. nije poginuo u tragičnoj zrakoplovnoj nesreći.

Hvala Andriji Mauroviću (1901-1981), hvala Franji Fuisu (1908-1943) na svemu što su učinili za našu pop-kulturu i što su, kako u tandemu, tako i zasebno, svojim likovno i tekstualno besprijekornim kreacijama uljepšali živote mnogih svojih suvremenika, ali i budućih generacija.

Veljko Krulčić

Gradski muzej Virovitica

Tagged: , , , , , ,