Urbanovo: Vinskim cestama Međimurja

U Međimurju se tijekom svibnja, već 15 godina zaredom, održava vinska manifestacija Urbanovo, nazvana po svetom Urbanu, zaštitniku vinara. Tradicionalno započinje u Štrigovi, Festivalom pušipela, najpopularnije lokalne vinske sorte, drugdje znane kao šipon i moslavac.Međimurski vinogradiZa novinare je, posredstvom Udruge G.E.T. iz Zagreba, organiziran posjet Danima otvorenih podruma, a od
dvadesetak vinskih kušaonica posjetili smo tri: Kerman i Horvat u Svetom Urbanu te Tomšić u Železnoj Gori.

Pretepena juhaGastronomsku pripremu za posjet vinarima imali smo u Čakovcu u restoranu Kristal, koji je lani u lokalnom neovisnom testiranju (Bajkoviti okusi), nagrađen za ukupni dojam. U Kulinarskom showu ‘Okusi Urbanovo’ najboljom je proglašena njihova pretepena juha (brašno, vrhnje, špek, prženi luk, paprika) uz koju jako dobro ide i domaće bućino ulje. Restoran je nagrađen i za najbolji desert – međimursku gibanicu – pravu energetsku bombu koja, nažalost, nije zaštićena po europskim pravilima kao susjedna prekmurska gibanica iz Slovenije. Između juhe i deserta ipak smo morali pojesti ‘nešto konkretno’, a to je bio temfani kunić (s umakom od vrhnja) uz šiškrle (valjuške).

Međimurska gibanicaRučak u Kristalu bio bi dojmljiviji da je tako dobro jelo pratilo i neko bolje vino od litrenog Vukovićevog Rajnskog rizlinga 2012 i nečeg iz bokala što se zvalo – miješano. Za stolom smo, od Rudija Grule iz Turističke zajednice Međimurske županije čuli puno toga zanimljivog o autohtonom siru turošu no, nažalost, nismo ga imali priliku i kušati. Valjda ga proizvode u tako malim količinama, da postoji samo u međimurskim gastro legendama.

Kerman  U Zagrebu za brand Kerman uglavnom znamo po kablovskoj TV i pripadajućoj tehnologiji, ali u Međimurju to prezime je poznato i po sasvim korektnim vinima. Dipl. ing. elektronike Zvonko Kerman održao je prezentaciju u degustacijskom prostoru na Stanetinskom bregu, predstavljajući svojih desetak etiketa, među kojima i, pretpremijerno, vino koje obećava – Pušipel 2013. Kerman vinima pristupa ozbiljno kao i suvremenim digitalnim tehnologijama, a uz svoj moto ‘vino mora biti u duši a ne i u krvi’ sigurno će u budućnosti proizvoditi i još bolja vina.

TomšićOtvorena vrata i prilično glasna muzika lokalnog banda s izborom pjesama kao s dalmatinskih terasa, dočekala nas je kod vinara Tomšića, koji nas je ugostio u svom restoranu. Pušipel, Rajnski rizling i Cabernet sauvignon pratili su meso ‘z tiblice i vrhunske kobasice koje su prije pečenja kuhane u vinu. Rajnski rizling, prema osobnom dojmu, daleko mu je ispred svih, no to bi bilo teže tvrditi da je bilo još prilike kušati Graševinu, Zeleni silvanac, Žuti muškat, Chardonnay, Sauvignon…

HorvatKod vinara Horvata gostoprimstvo na nivou, glazba rock banda, iako preglasna, puno kvalitetnija, ali vinima bi se trebao ozbiljnije pozabaviti da ih se ne bi moralo ‘spašavati’ gemištanjem. S marketinške strane, pak, treba pohvaliti etiketu ‘Horvatov izbor’, nazvanu po filmu snimljenom prema motivima Krležine drame ‘Vučjak’ s Radom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi. Proizvodi još Pušipel, Graševinu, Žuti Muškat, Bijeli pinot, Sauvignon i Rajnski rizling.

Marko Palfi i  Časlav MatijevićJednodnevni izlet privodimo kraju u Štrigovi, gdje je na terasi cafe restorana Kult priređen kulinarski show međimurskog masterchefovca Marka Palfija pod nazivom ‘Urbaniziraj se’, kojem je u pomoć stiglo pojačanje s Kvarnera – Časlav Matijević. Uz lagane note pijanista Lovrenčića i ugodan glas profesora Mihalinca, jeo se ‘urbani roštilj’ na talijanski, azijski i francuski način uz ‘ruralne gemište’ s vinima Štampara – Pol pol, Novakovu Graševinu i Belovićev Šipon. Jelo i piće bolje bi prijalo da ga svojim neduhovitim programom nije začinio stand up komičar Aleks Curać Šarić. No, što je tu je, ništa nije savršeno, kao ni međimurska vina koja bi u budućnosti morala napraviti malo veći odmak od baze za gemište, jer potencijala svakako imaju.

Mustafa Topčagić
Foto: Silvija Munda


 

Pročitajte još: Gemišt se vraća na velika vrata

Tagged: , , , , , , ,