Uspjeh preko noći Saše Broz

Glumačka družina Histrion priprema novu predstavu ‘Uspjeh preko noći’ prema poznatom hitu Davida Mameta ‘Speed the Plow’ u režiji Saše Broz, koja će biti premijerno izvedena 26. siječnja 2019. godine u Histrionskom domu u Zagrebu.‘Uspjeh preko noći’ je svojevrsna posveta ljudskoj pohlepi i moralnoj praznini koju nalazimo u svim sredinama, a ne samo u svijetu stvaranja američkog filma. U predstavi igraju Lana Gojak, Franjo Kuhar i Vladimir Posavec Tušek.

David Mamet potpisuje scenarije i režiju brojnih hollywoodskih filmova (Poštar uvijek zvoni dvaput, Hanibal, Pljačka, Španjolski zatočenik, Spartan). U ovoj brutalnoj Mametovoj satiri, osnovni su motivi Hollywood i snažna, američka filmska industrija. Ova je satira nevjerojatno aktualna, a atraktivnost teksta zaokružuje i svojevrstan ‘muški’ portret borbe za prevlast i moć u svijetu u kojem se vrti veliki novac i u kojem nema mjesta za iskrena prijateljstva ni emocije.

Predstava je prvi puta postavljena na Broadwayu u Royal Theatreu 1988. godine, a glavne uloge tumačili su Joe Mantegna, Ron Silver i Madonna. Otkako je napisana, predstava niže uspjehe na mnogim svjetskim kazališnim pozornicama, pa su se u ulogama Goulda i Foxa našle i filmske zvijezde Jeff Goldblum i Kevin Spacey, a u ulozi Karen, trenutačna miljenica američke kinematografije Elizabeth Moss, Alicia Silverstone, Lindsay Lohan…

Charlie Fox bori se za opstanak u okrutnom konkurentskom svijetu filmske produkcije i dolazi svom starom prijatelju Bobbyju Gouldu, više rangiranom producentu u filmskoj produkcijskoj kući, s komercijalnim prijedlogom scenarija za potencijalni filmski hit. Fox sugerira da bi davanje ‘zelenog svjetla’ za taj scenarij bio hit, jer osim poznate redateljske face ima i zatvorsku priču punu nasilja, krvi i osvete koju publika voli. Dakako davanje ‘zelenog svijetla’ za taj scenarij donio bi i uspjeh preko noći obojici. Scenarij je gotovo krenuo u proceduru kad je u priču ušla privremena tajnica Karen koja je doslovno preko noći promijenila tijek cijele situacije. Karen je ‘zloglasna Mametova ženka’ koja vrlo vješto lovi na udicu Goulda i to upravo onu na koju se sama trebala upecati. Strastvena analiza apokaliptičnog romana koji je samo bio mamac da je privremeni šef odvuče u krevet i Gouldovo plitko shvaćanje situacije nakratko okreće sve u korist Karen. Dakako, ona jako dobro zna što želi.

K. H.


Tagged: , , , , , , , , , , ,