V.B.Z.: Pobjednici Natječaja za kratku priču za mlade

U V.B.Z.-ovoj knjižari u Z centru u Zagrebu dodijeljene su nagrade Natječaja za kratku priču za mlade ‘Sve je lako kad si mlad?’.

Na natječaj koji je V.B.Z. pokrenuo u prosincu 2021. godine u sklopu projekta ‘Na margini’, uz potporu programa Kreativna Europa a koji je inspiriran knjigom ‘Mladima’ norveške autorice Linn Skåber i ilustratorice Lise Aisato, pristigle su čak 83 sjajne priče mladih do 18 godina.

Žiri, urednica Sandra Ukalović, prevoditeljica i stručna suradnica V.B.Z-a Nikolina Dadić, voditeljica društvenih mreža V.B.Z-a Vedrana Bibić, urednica dječjih knjiga Aleksandra Stella Škec i urednica Koraljka Penavin (predsjednica žirija), u siječnju ove godine odabrao je 15 finalista i finalistkinja te na svečanoj dodjeli tri najbolje priče mladih do 14 godina i tri priče mladih od 15 do 18 godina.

Cilj natječaja bio je potaknuti mlade ne samo na čitanje nego i na pisanje, a želja je da se natječaj nastavi i u narednim godinama. Najmlađi sudionici natječaja imaju deset godina, a najstariji osamnaest; rukopisi su pristigli iz cijele Hrvatske, ali i iz susjedne BiH. Za velik odaziv umnogome su zaslužni iznimno angažirani profesori hrvatskog jezika u pojedinim školama, koji su učenike motivirali i ohrabrili ih da pošalju svoje priče.

Zanimljivi i maštoviti mladi autori

Pokazalo se da su mladi autori i autorice uistinu zanimljivi i maštoviti i da im ne nedostaje tema o kojima bi pisali. Bavili su se tako svime što muči njihovu generaciju: sveprisutnom pandemijom koronavirusa koja najviše pogađa upravo njih; školom; odnosima s prijateljima, braćom i sestrama, roditeljima; pisali su kako je to kad si drukčiji od drugih, bilo je tu i crtica iz svakodnevnog obiteljskog i društvenog života, ali i njihovih iznimno zrelih razmišljanja o životu, odrastanju, budućnosti, težnjama…

U kategoriji do 14 godina tri najbolje priče po mišljenju žirija su: Roko Juretić, ‘Šoping groznica’, Marina Gvozdenović, ‘Zelena vrata’ i Tara Pia Zekić, ‘Muke po posljednjem tjednu 1. polugodišta školske godine 2021./2022.’.

U kategoriji od 15 do 18 godina dobitnici su: Anđela Zrnić, ‘Sve ja lako kad si mlad’, Lara Vidušek, ‘Krila’ i Fabijan Vođinac, ‘Nježno klupko jednog djetinjstva’.

Foto: V.B.Z. promo


Sve je lako kad si mlad: Novi natječaj V.B.Z.-a za mlade

Tagged: , , , , , , , , , ,