Večer mladih vina – portugisca i frankovke

‘Večer mladih vina’ i ove će godine okupiti vinare i brojne vinoljupce u Klubu književnika, na glavnom zagrebačkom trgu. Sastanak je zakazan za petak, 3. studenoga (19 sati), a na uživanje u mladim portugiscima i frankovkama dobrodošli su svi ljubitelji vina, kestena i hedonizma.Ova večer, u organizaciji udruge Vinoljupci, doživljava svoje treće izdanje. Iz udruge ističu kako u pozadini ove manifestacije stoji težnja za očuvanjem tradicijskih vinskih veza Zagreba i okolnih vinorodnih krajeva, ali i želja da se ukaže na turističku vrijednost ovog običaja.

Iako u odnosu na druga vina nemaju veliku komercijalnu vrijednost, mlada vina – s naglaskom na portugisce i frankovke – imaju važnu ulogu čuvara vinske kulture Zagreba i velik eno-gastro-turistički potencijal. Osim toga, obje sorte imaju mogućnost postizanja izvrsnih rezultata kao klasična mirna vina i pjenušci te su nepravedno zanemarene od strane proizvođača i tržišta. To dokazuju zapaženi uspjesi hrvatskih vinara na međunarodnom ocjenjivanju Portugiser du Monde, ali i fantastične reakcije tržišta na, primjerice, pjenušce proizvedene od portugisca.

Nekolicina vinarija, među kojima su Ivančić-Griffin, Jagunić, Ciban, Ledić te feričanačko Feravino brižni su čuvari tradicije proizvodnje mladih vina, a njihova vina moći ćete kušati u petak ako pribavite ulaznicu koja omogućuje neograničenu degustaciju.

Ulaznice za Večer mladih vina dostupne su u pretprodaji putem online Entrio sustava (www.entrio.hr/event/vecer-mladih-vina-by-vinoljupci-4594) te na prodajnim mjestima Entria po cijeni od 70 kn (single ulaznica) i 120 kn (double ulaznica). Na dan manifestacije ulaznice će biti dostupne po cijeni od 80 kn. Dodatne informacije o ovom događanju potražite na www.facebook.com/vinoljupci.

Udruga Vinoljupci aktivno djeluje od 2014. godine na promicanju vinske kulture i turizma. Do sada je organizirala šest open-air vinskih festivala te brojna manja vinska događanja i susrete s ciljem kreiranja vinskog identiteta Zagreba i promicanja vinske kulture na neformalan i zabavan način. Da spomenuti koncept nailazi na izvrsne reakcije posjetitelja, pokazuje i činjenica da je festival ‘Winelovers’ Street’, održan u Kurelčevoj ulici početkom lipnja, posjetilo više od 2000 posjetitelja. ‘Cilj nam je kreirati događanja koja su dostupna i pristupačna svim sadašnjim i budućim ljubiteljima vina – jer suvremena vinska proizvodnja omogućuje svima dobra vina po dobroj cijeni. Na taj način kreiramo novo, mlado i educirano tržište vinskih potrošača koje pozitivno utječe na sve aspekte vinarstva – od gospodarstva, do imidža Hrvatske kao destinacije vinskog turizma’, istaknula je voditeljica projekta Irena Lučić.

Udruga je nedavno osnovala Klub vinoljubaca u koji svakodnevno pristižu novi članovi, a najavljuju i panel-diskusiju na temu ‘Portugizac nekad i danas’ koja bi se trebala održati krajem studenog.

P. R.


Tagged: , , , , , , , , , ,